Nostalgisch over Scheveningen

De Vloek
De Vloek Foto Emi Barendse

Vroeger heette het de ‘Vlook’, de Vloek, het voormalige haveneiland met scheepswerf bij Scheveningen. Maar de Vloek is afgebroken. Met gepaste gevoelens van nostalgie en ingehouden boosheid schreef Sjaak Bral de volksopera De Vloek op Scheveningen, begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Rick Schoonbeek.

De voorstelling in de regie van Kees Scholten is vooral vrijgevig: historie, persoonlijk drama, groot koor, jeugdspelers plus operasterren Miranda van Kralingen en Ernst Daniël Smid.

In een entourage van plastic containers vertolken Smid en Van Kralingen een hardwerkend echtpaar dat de Vlook ten onder ziet gaan. Eerst visserij en werf, en daarna het krakersbolwerk de Vloek.

In een schitterende scène rookt sopraan Van Kralingen in de stijl van Janis Joplin weed en viert ze zwevend het vrije, anarchistische bestaan. Ze zingt het bijpassende ‘Mens, durf te leven’.

Te oordelen naar de muziek is de voorstelling nu eens opera dan musical. Er lopen veel stijlen door elkaar, uitstekend gezongen en muzikaal begeleid, maar een dwingende eenheid ontbreekt.

In de persoon van Smid als voorman op de scheepswerf komen alle dilemma’s samen. Ligt zijn loyaliteit bij de nieuwe tijd of bij de tijd van noeste havenarbeiders? Zijn zoontje droomt ervan „baas van de zee” te zijn en alle mensen gelukkig te maken. Die droom zingt de kleine jongen prachtig en straalt door de hele voorstelling.