Nominaties journalistieke onderzoeksprijs Loep bekend

NRC-redacteuren Derk Stokmans ‘Falende ICT bij de overheid’ en Marcel Haenen ‘Mol onderwereld bij nationale recherche’ zijn kanshebbers.

Foto via website VVOJ

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft de nominaties van de Loep 2016 bekendgemaakt. Twee NRC-producties dingen mee naar de prijs in de categorie tekst. De onderzoeksreeks ‘Falende ICT bij de overheid’ van Derk Stokmans en de onderzoeksverhalen van Marcel Haenen: ‘Mol onderwereld bij nationale recherche’.

De NRC-redacteuren nemen het voor de Loep op tegen Casper Thomas en Robert Dulmers van De Groene Amsterdammer . Zij schreven een uitgebreide reconstructie over de val van Sebrenica.

NRC-productie ook genomineerd voor aanmoedingsprijs

In de categorie audioviseel zijn genomineerd: Huub Jaspers en Bart Nijpels van Argos TV : ‘Waarom Srebrenica moest vallen’; André Nelis en Sander Rietveld van Zembla: De Spaghetticode; en een andere Zembla-productie Ziekenhuiscalamiteiten van de onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens.

Voor digitaal: Maurits Martijn en Cees Wiebes voor De Correspondent met het verhaal ‘Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren; en Adriana Homolova, Frank Mulder en Eva Schram over ISDS ‘Grote David tegen kleine Goliath’ in De Groene Amsterdammer.

Daarnaast is ook NRC-redacteur Enzo van Steenbergen genomineerd voor zijn verhaal het ‘NRC-Euthanasieonderzoek’ in de categorie aanmoedingsprijs voor journalisten onder de dertig. Andere genomineerden zijn Hansje van de Beek en Astrid Cornelisse van het VPRO-programma Argos over de lek in het computersysteem Suwinet.

En vier redacteuren (Femke Awater, Pamela Kalkman, Emy Koopman en Tim Staal) van het onderzoeksplatform Investico met de productie ‘Het toezichtsprookje’ over de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het verhaal werd gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Opvallend is dat de producties in het kader van de Panama Papers over wereldwijde belastingontwijking niet zijn genomineerd. Dit werk, uitgevoerd door journalisten van Trouw en het Financieele Dagblad, verscheen te laat om mee te dingen naar de Loep. De prijzen worden op 18 november uitgereikt in Leuven. De jury staat onder leiding van schrijver, onderzoeker Jeroen Smit.