Minstens 133 doden bij overstromingen Noord-Korea

Door hevige regenval trad de rivier de Tumen buiten de oevers. Minstens 395 mensen zijn vermist.

Archiefbeeld van de rivier de Tumen. Foto: Yoshi Canopus / Wiki Commons

Overstromingen in het noordoosten van Noord-Korea hebben 133 mensen het leven gekost. Minstens 395 mensen zijn als vermist opgegeven, zo blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van de Verenigde Naties, meldt persbureau AFP. Het VN-rapport is gebaseerd op Noord-Koreaanse officiële cijfers.

Ongeveer 107.000 mensen hebben noodgedwongen hun huizen verlaten als gevolg van de overstromingen, die zijn veroorzaakt door hevige regenval. De rivier de Tumen, langs de grens met China en Rusland, trad hierdoor buiten de oevers. Volgens het rapport zijn meer dan 35.000 huizen beschadigd geraakt, een groot gedeelte is compleet verwoest. Ook zijn onder meer 8.700 openbare gebouwen, (spoor)wegen, fabrieken en veel landbouwgrond door het stijgende waterpeil aangetast.

Afgelopen donderdag spraken de VN nog van zestig doden.

De provincie Noord-Hamgyong raakte het zwaarst getroffen. De tekst loopt door na de kaart:

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA liet weten dat een aangekondigde campagne om de economie te stimuleren zal worden omgebogen tot een hulpactie voor de slachtoffers van de overstromingen:

“Het belangrijkste doel is het verstrekken van onderdak aan de mensen die getroffen zijn door de overstromingen.”

Noord-Korea wordt vaker getroffen door natuurrampen: in de zomer van 2012 kwamen 169 mensen om bij overstromingen en aardverschuivingen. Ruim 212.000 mensen raakten ontheemd. Door het gebrek aan infrastructuur en voorzieningen is het land bijzonder kwetsbaar bij natuurrampen, zo zegt NRC-redacteur Casper van der Veen:

“De uitgaven aan het nucleaire programma en het defensiebudget in het algemeen, gaan ten koste van de gewone bevolking. Er wordt niet geïnvesteerd in hulpdiensten, huizenbouw en infrastructuur, zodat bij natuurrampen niet adequaat kan worden opgetreden.”

Lees ook: Kernproef van Noord-Korea lijkt zwaarste ooit te zijn.

Zuid-Korea: Noord-Korea klaar voor nieuwe kernproef

Ook op maandag maakte het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bekend dat Noord-Korea klaar voor een volgende kernproef. Afgelopen vrijdag leidde de waarschijnlijk zwaarste Noord-Koreaanse kernproef tot nu toe tot grote ongerustheid in China, Zuid-Korea en Japan. Het zal volgens experts niet lang meer duren voordat het land in staat is een kernwapen te produceren.

    • Etienne Verschuren