Marten Fortuyn (1943-2016)

Pim ‘beroofde’ zijn broer Marten Fortuyn van zijn identiteit

Overleden Marten Fortuyn (1943-2016)

‘De broer van Pim’ overleed zaterdag op 73-jarige leeftijd. Met Pim had Marten Fortuyn geen goede relatie.

Zaterdag overleed Marten Fortuyn, de oudste broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, 73 jaar oud. De laatste periode van zijn leven verbleef Marten in een gesloten psychiatrische inrichting. Hij overleed, zegt broer Simon, aan een hartstilstand na een ontsnappingspoging.

Marten Fortuyn was de oudste van zes kinderen, geboren in Wormerveer, opgegroeid in Driehuis, Noord-Holland. Nadat het familiebedrijf in eieren in 1930 was opgeheven, ging grootvader Fortuyn tot in de jaren zestig met een handkar vol eieren langs de bakkerijen. Kleinzoon Marten was zijn lieveling, schrijft Leonard Ornstein in zijn biografie De jonge Fortuyn. Er bestaat „tussen Marten en Pim in hun jonge jaren – ondanks een verschil van vijf jaar – rivaliteit”.

In de loop van hun leven verslechtert de verhouding tussen de broers. Pim gaat naar Groningen, Marten wordt ondernemer. Op de begrafenis van hun vader, in 2002, spreken ze elkaar niet, maar de dag na de moord op de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) duikt Marten op. Uit verantwoordelijkheidsgevoel, zegt hij. Van SBS6 tot CNN – altijd doet Marten namens de familie het woord. Hij heeft voortdurend contact met de LPF-leiders. „Stapje voor stapje en tegen mijn zin, ben ik mijn eigen identiteit verloren”, zegt hij in 2014 tegen NRC. „Pim heeft mijn identiteit geroofd.”

Het laatste interview, in november 2015 voor RTV Rijnmond, gaf de indruk dat Marten niet meer helemaal helder was. Hij wilde de politiek in. „Zelf. Fluitje van een cent.” Zijn partij zou de PMF gaan heten: Pim Marten Fortuyn. „En dan meteen Rutte uitnodigen om even contact met mij op te nemen, dan zou het snel tot vervroegde verkiezingen komen”, dacht hij. Marten Fortuyn verwachtte dat het volk achter hem zou staan en dat hij dan „president” zou worden.

„Triest”, noemt zijn broer Simon de laatste periode van Martens leven. „Iedereen heeft zijn eigen uitleg van wat mijn broer voor ogen stond. Ik vind het vooral verdrietig dat het zo is afgelopen.”

    • Auteur Onbekend