Leider SDP treedt af na verkiezingsnederlaag Kroatië

De conservatieve HDZ-partij heeft de verkiezingen gewonnen. De partij behaalde 61 zetels.

De leider van de sociaaldemocratische partij SDP in Kroatië, Zoran Milanovic, treedt af als partijleider. Foto: Reuters / Srdjan Zivulovic

De leider van de Kroatische sociaaldemocratische partij SDP, Zoran Milanovic, heeft maandagmiddag laten weten te zullen aftreden als partijleider na de slechte verkiezingsuitslag. De SDP, die op voorhand favoriet was, wist de verkiezingen niet te winnen. De partij behaalde 54 van de 151 zetels in het parlement.

Milanovic zei niet verkiesbaar te zijn als partijleider. Hij adviseerde de partij de verkiezingen voor het partijleiderschap zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Milanovic leidde de partij sinds 2007 en was tussen 2011 en 2015 premier van het land.

Conservatieven winnen verkiezingen

Gisteren bleek al uit de polls dat de conservatieve HDZ-partij de verkiezingen zou winnen. Nu alle stemmen zijn geteld blijkt dat de partij 61 zetels heeft behaald. De conservatieven zullen een coalitie moeten vormen omdat er geen duidelijke winnaar uit de bus is gekomen. De komende dagen zullen de coalitiebesprekingen beginnen.

De centrumrechtse Most-partij werd met dertien zetels de derde partij van het land en zal waarschijnlijk deel gaan uitmaken van de coalitie. De populistische partij Zivi Zid wist verrassend acht zetels te behalen maar had op voorhand al aangegeven niet te willen regeren.

Lage opkomst

De opkomst van de verkiezingen was laag. Met 53 procent was de opkomst zelfs tien procentpunten lager dan bij de vorige verkiezingen in november. Deze verkiezingen werden ook gewonnen door de HDZ met 59 zetels nadat de partij vier jaar in de oppositie had gezeten. De SDP behaalde destijds 56 zetels.

In juni stuurde het Kroatische parlement met een grote meerderheid de regering van premier Tihomir Orešković weg. De stemming was aangevraagd door de conservatieve partij HDZ. Orešković was in botsing gekomen met HDZ-vicepremier Tomislav Karamarko. Bovendien was de partij ontevreden over de manier hoe Orešković de economische en sociale problemen in het land aanpakte.