Hillary Clinton geeft in rampzalig weekend drie cadeaus aan Donald Trump

Hillary Clinton werd onwel tijdens de herdenking van 9/11. Dat is ongunstig voor haar verkiezingscampagne. Ze loog over de oorzaak. En dat is rampzalig.

Hillary Clinton verlaat de woning van haar dochter Chelsea in New York,, nadat ze eerder op de dag onwel was geworden tijdens de herdenking van 9/11.
Hillary Clinton verlaat de woning van haar dochter Chelsea in New York,, nadat ze eerder op de dag onwel was geworden tijdens de herdenking van 9/11. Foto Brian Snyder / Reuters

Hillary Clinton heeft een rampzalig weekend achter de rug, en niet alleen omdat er een longontsteking bij haar is vastgesteld.

Drie cadeaus gaf ze aan haar tegenstander Donald Trump:

  1. Ze beledigde een groot deel van zijn aanhang.
  2. Ze werd op een openbare bijeenkomst in New York onwel, waarmee ze wilde theorieën over haar gezondheid voedingsbodem gaf.
  3. Politieke luwte en dat was voor Trump het grootste geschenk. Trumps chaotische campagne zal dagen buiten beeld blijven, terwijl Clinton veel uit te leggen heeft.

Hillary Clintons slechtste dagen als Democratische presidentskandidaat begonnen met een toespraak voor geldschieters in New York. Daar zei ze dat „de helft van Trumps aanhangers hopeloos” is. „Ze zijn racistisch, seksistisch, homofoob, xenofoob, islamofoob, noem maar op.”

‘Ik generaliseerde grof’

Clinton verwees naar Trumps aanhang onder ‘alt right’, een jonge, extreme beweging die zich met name online richt tegen multiculturalisme, feminisme en de ‘elite’. Maar nu zette ze de helft van de Trump-kiezers in die hoek. Een dag later moest ze de uitspraak intrekken, want: „Ik generaliseerde grof, en dat is nooit een goed idee.”

Zondagochtend bezocht Clinton in New York een herdenking van de aanslagen van 11 september 2001. Clinton stond ongeveer anderhalf uur in de open lucht, waarna ze na enig overleg vertrok. Een voorbijganger filmde hoe ze, wankelend en niet meer in staat om te lopen, in haar auto werd geholpen.

Clinton kwam tot rust in het appartement van haar dochter, waar ze zich na een paar uur weer buiten vertoonde. „Ik voel me geweldig”, riep ze naar journalisten. Maar een duidelijke verklaring voor Clintons problemen werd niet gegeven, behalve dat ze bevangen was door de hitte.

Later op de dag kwam de Clinton-campagne opeens met een heel ander verhaal: ze heeft op campagne een longontsteking opgelopen, die vrijdag al was geconstateerd door een arts.

Zo maakte Hillary Clinton van een ongunstig verhaal een rampzalig verhaal, met mogelijk grote consequenties.

Lees ook: Clinton negeerde doktersadvies om te rusten

Kleinste speculatie kan schadelijk zijn

Ten eerste zijn Amerikaanse kiezers bovenmatig geïnteresseerd in de gezondheid van presidentskandidaten. Een president moet fit zijn, en zelfs de kleinste speculatie kan al schadelijk zijn. Het overkwam George Bush sr. in zijn campagne voor herverkiezing in 1992, en John McCain in 2008. Beiden verloren.

Daarbij wordt al maanden gespeculeerd over de gezondheid van de 68-jarige Hillary Clinton. Presentator Sean Hannity, van de conservatieve zender Fox News, probeert van Clinton een ernstig zieke patiënt te maken, om twijfels te zaaien over haar geschiktheid als president.

De argumenten werden er tot nu met de haren bijgesleept. Hannity liet beelden zien van Clinton die een grimas maakte tegen de pers, of onhandig struikelde op een trap. Deskundigen speculeerden vervolgens of ze lijdt aan een hersenbloeding of een andere ernstige aandoening. Nu ze ook echt onwel is geworden, heeft het conservatieve kamp voor het eerst echt iets in handen.

Dieper liggende gevoelens

Bovendien bevestigt de manier waarop het Clinton-kamp met de gebeurtenis omging, dieper liggende gevoelens onder Amerikaanse kiezers. Clinton wordt door de meeste Amerikanen gewantrouwd, met name om haar neiging tot geheimzinnigheid.

Door eerst te zwijgen en vervolgens te draaien, voldeed haar campagneteam precies aan dat beeld. De conservatieve columnist Tom Nichols, die dit jaar Clinton steunt, zei hierover:

„Het probleem is niet dat er gespeculeerd wordt over haar gezondheid. Het probleem is dat het twijfels bevestigt over haar eerlijkheid.”

Twitter avatar RadioFreeTom Tom Nichols The thing about Hillary’s “incident” today is not that it fuels speculation about her health, but reconfirms doubts about her honesty.

Over de gezondheid van de twee presidentskandidaten is de Amerikaanse kiezer, hongerig naar details, tot nu toe nauwelijks wijzer geworden. Clinton heeft in de zomer van 2015 een verklaring van twee A4-tjes vrijgegeven van haar arts, Lisa Bardack. Volgens die verklaring is Clinton „gezond”, maar heeft ze last van haar schildklier, en lijdt ze aan hooikoorts.

Donald Trumps medische verklaring is nog veel korter. Trumps arts, Harold Bornstein, gaf vorige maand toe dat hij in vijf minuten een medische verklaring had geschreven, terwijl de limousine van Trump buiten stond te wachten. De uiterst korte verklaring, die door Trump zelf geschreven lijkt te zijn, prijst de „uitstekende gezondheid” van de kandidaat, „vooral zijn geestelijke gezondheid”.

„Als hij gekozen wordt, zal meneer Trump de gezondste man zijn die ooit president is geworden.”

De komende dagen moet Hillary Clinton rust nemen. Ze heeft een reis naar Californië afgezegd, en zit in ieder geval twee dagen thuis. Donald Trump heeft, opvallend genoeg, nog helemaal niet op haar gezondheidsproblemen gereageerd. Hij neemt nu naadloos de Clinton-strategie van de voorbije maanden over: zorg dat het over de ander gaat, niet over jezelf.