‘Hypotheekmarkt weer op het niveau van vóór de crisis’

Woningmarkt

In de eerste helft van 2016 werden aanzienlijk meer – en hogere – hypotheken afgesloten dan vorig jaar, met name dankzij doorstromers.

De hypotheekmarkt heeft het beste half jaar achter de rug sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Dat heeft adviesbureau IG&H maandag gemeld.

Vooral in het tweede kwartaal groeide de hypotheekmarkt „aanzienlijk” ten opzichte van een jaar eerder: met 29 procent. De totale hypotheekomzet kwam uit op 18,7 miljard euro. Het aantal afgesloten hypotheken steeg met een vijfde en de gemiddelde hypotheeksom liep in het tweede kwartaal op tot 258.000 euro, een stijging van 6,6 procent en het hoogste peil in acht jaar tijd.

De groei komt vooral van doorstromers, constateert IG&H: mensen die al een huis bezitten en een nieuw huis kopen zijn „de grootste aanjager van de groeiende hypotheekmarkt”.

Daarnaast werden, vanwege „de huidige historisch lage rente”, veel hypotheken overgesloten.

Opvallend is dat de grootbanken er in geslaagd zijn aandeel terug te winnen op de hypotheekmarkt. Jarenlang verloren zij juist marktaandeel. Tot 2011 hadden de drie grote Nederlandse banken, Rabobank, ABN Amro en ING, nog 74 procent van de markt in handen. Eind 2015 was daar nog maar 48 procent van over, nu is dat weer opgelopen tot 51,5 procent.

Vooral Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, wist zijn aandeel te vergroten. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aandeel van Rabo met 1,5 procent. ING verloor juist 1,7 procent marktaandeel.

Dat de grootbanken terrein heroveren, hebben zij grotendeels te danken aan de doorstromers. Onder deze doelgroep hebben de grote banken een aandeel van 53 procent. Doorstromers sluiten gemiddeld ook de hoogste lening af, van 306.000 euro, waarvan de grootbanken profiteren. Relatief gezien hebben de banken de afgelopen maanden echter vooral marktaandeel gewonnen onder starters.