Hillary Clinton heeft een longontsteking, hoe gevaarlijk is dat?

Longontsteking Hoe komt Hillary Clinton aan een longontsteking en wat is haar prognose?

Hillary Clinton verlaat de woning van haar dochter Chelsea in New York,, nadat ze eerder op de dag onwel was geworden tijdens de herdenking van 9/11.
Hillary Clinton verlaat de woning van haar dochter Chelsea in New York,, nadat ze eerder op de dag onwel was geworden tijdens de herdenking van 9/11. Foto Brian Snyder / Reuters

Hillary Clintons gezondheid werd zondag ineens wereldnieuws. Tijdens een herdenking van de aanslagen van 9/11 werd de presidentskandidaat onwel. Ze verliet voortijdig de ceremonie en moest tegen een paaltje leunen om overeind te blijven, zo was op videobeelden te zien. Toen na enige minuten een busje arriveerde om haar weg te brengen, verloor ze haar evenwicht en moest zij door veiligheidsmensen en stafleden in de auto geholpen worden.

Aanvankelijk verklaarde haar arts dat zij last had gehad van oververhitting en dehydratie. Maar enkele uren later werd duidelijk dat Hillary Clinton zich vrijdag al bij haar dokter had gemeld met aanhoudende hoestklachten. De arts constateerde toen een longontsteking bij de 68-jarige Amerikaanse presidentskandidaat. Ze kreeg direct antibiotica voorgeschreven, vergezeld van het advies rust te nemen en haar drukke schema aan te passen.

Lees ook Hillary Clinton geeft in rampzalig weekend drie cadeaus aan Donald Trump

Hoe komt Hillary Clinton aan een longontsteking en wat is haar prognose? Met de summiere medische details die zijn vrijgegeven is daar lastig iets zinnigs over te zeggen. Longontsteking is niet zeldzaam, jaarlijks wordt het bij gemiddeld 8 tot 15 per 1000 mensen vastgesteld. Longontsteking is ook niet één ziekte, maar een aandoening die vele oorzaken kan hebben. Het kan ontstaan door virussen of bacteriën, schimmels, of zelfs wormparasieten. Het kan een gevolg zijn van een allergie, uit de hand gelopen verkoudheid of verslikking, waardoor een stukje voedsel in het verkeerde keelgat terechtkomt. Het vaakst is de oorzaak bacterieel, waardoor behandeling met antibiotica (die bacteriën doden) bijna standaard is.

Wat de oorzaak van de longinfectie ook is, het resultaat is hetzelfde: de longblaasjes diep in de longen ontsteken en zich vullen met vocht en slijm. De patiënt wordt kortademig, gaat hoesten en slijm opgeven en krijgt meestal koorts. Vaak voelt de patiënt zich erg moe en lusteloos. En soms duizelig.

Lees ook Kaine is minstens zo goed als Hillary Clinton

Milde ontsteking

Waarschijnlijk heeft Clinton slechts een milde longontsteking. In de VS noemen ze dat ‘walking pneumonia’, de patiënt kan dan gewoon thuis behandeld worden en herstellen. Bij ernstige longontsteking is ziekenhuisopname noodzakelijk en dan krijgen patiënten doorgaans een infuus met antibiotica. Vooral bij ouderen, kinderen en mensen met een onderliggende ziekte kan een longontsteking ernstig zijn. Ondanks de behandeling met antibiotica kan een longinfectie nog steeds dodelijk zijn, vooral bij mensen met een zwakke gezondheid.

Maar Clinton mocht van haar arts nog gewoon aan het werk, wat duidt op een milde infectie. Een antibioticakuur van een week kan dan al voldoende zijn om haar er vanaf te helpen. Bij verder gezonde mensen gaat een longontsteking meestal binnen twee tot drie weken over. De hoest kan daarna nog wel een paar weken blijven. Er kan nog enige tijd overheen gaan voor iemands conditie weer helemaal op peil is, maar meestal heeft een longontsteking geen blijvende gevolgen.