Hij is terug, maar niet voor lang

De Wandelgangen

Peter R. de Vries wil nieuwe wetgeving die internetpesters aanpakt.

PRDV is terug

Misdaadjournalist Peter R. de Vries keert dinsdag even terug in de politieke arena. In 2005 lanceerde hij zijn eigen partij, de PRDV (Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang), maar deed uiteindelijk niet mee aan de verkiezingen van 2007 omdat hij het aantal mensen dat hem in een opinieonderzoek „een aanwinst voor de politiek” noemde te laag vond. De Vries is dinsdagmiddag terug in de Tweede Kamer, waar hij de petitie ‘Internetpesters aangepakt’ aan parlementariërs aanbiedt. Het burgerinitiatief is al meer dan 135.000 keer ondertekend, waardoor het kans maakt op de agenda van de Tweede Kamer te worden geplaatst.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Vandaag in Tweede Kamer overhandiging van 135.000 handtekeningen voor meer rechten internetslachtoffers #InternetpestersAangepakt

Nieuwe wet nodig

Volgens De Vries, die bij RTL een programma over internetpesten maakt, worden daders in het huidige recht te veel beschermd. Slachtoffers krijgen in verband met de privacy vaak nul op het rekest als zij gegevens over potentiële daders willen opvragen bij bijvoorbeeld internetproviders. „Slachtoffers staan in de kou”, zegt De Vries in een toelichting. Hij wil dat de Tweede Kamer werk maakt van een nieuwe wet die „evidente” slachtoffers van internetpesten het recht geeft op de persoonsgegevens van anonieme daders. Een voorstel dat privacyorganisatie Bits of Freedom veel te ver gaat. „Een provider moet niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Het is juist goed dat de gegevens niet per definitie verstrekt worden”, zegt de organisatie.

Geen terugkeer De Vries

Dat het burgerinitiatief in de Kamer besproken gaat worden, is overigens niet zeker. Een speciale commissie van het parlement beoordeelt of een initiatief aan de voorwaarden voldoet. Zo mag het onderwerp de afgelopen twee jaar niet zijn besproken. Sinds 2006 werden twintig burgerinitiatieven ingediend, waarvan de helft ook echt in de Tweede Kamer werd behandeld. Wat als dit initiatief tot niets leidt? Overweegt De Vries dan een nieuwe gang naar Den Haag? Nee hoor. „Dat is een gepasseerd station.”