Goud voor wheeler Van Weeghel op 400 meter

De rolstoelatleet is voor de tweede maal de beste op dit Paralympische onderdeel.

Kenny van Weeghel na zijn gouden race. Foto Jason Cairnduff/ Reuters

Wheeler Kenny van Weeghel heeft maandag bij de Paralympische Spelen goud gewonnen op de 400 meter. De sporter was de snelste in de klasse T54. Met een tijd van 46,65 bleef hij de Chinees Yang Liu met 0,14 seconde voor; Tunesiër Yassine Gharbi eindigde als derde op 0,42 seconde.

Bij het wheelen zit een sporter in een speciale rolstoel met een extra wiel ervoor. De atleet maakt snelheid door met de handen tegelijkertijd de beide wielen voort te duwen. In het wheelen wordt geracet in verschillende klassen, ingedeeld naar de zwaarte van de beperking van de sporter.

Het is het tweede goud voor Van Weeghel op de Paralympische Spelen nadat hij ook in 2004 al eens de beste was op dit onderdeel. Eerder won de rolstoelatleet, die bezig is aan zijn vijfde Spelen, al tweemaal zilver (2004 en 2012) en eenmaal brons (2004). Later in het toernooi komt de wheeler nog uit op de 100, 800 en 1.500 meter.

Zesde goud Nederland

De gouden plak voor Van Weeghel is het zesde Nederlandse goud tijdens deze Spelen. Tristan Bangsma werd zondag - samen met zijn piloot Teun Mulder - eerste op de kilometer tijdrit, terwijl zaterdag Alyda Norbruis de beste was op de 500 meter tijdrit (klasse C1-2-3). Ze reed bovendien een wereldrecord.

Bij de triatlon maakte Jetze Plat eerder zijn favorietenrol waar door als eerste over de finish te komen. Daarnaast behaalden de 16-jarige zwemsters Lisa Kruger (100 meter schoolslag) en Liesette Bruinsma (400 meter vrije slag) goud in handicapklasse S11.

    • Jorg Leijten