Gestolen schilderijen Westfries Museum terug naar Nederland

Verwacht wordt dat de doeken binnen enkele weken weer in Hoorn te zien zijn.

De teruggevonden 'De Boerenbruiloft' van Hendrick Bogaert, een van de kostbaarste werken die in Oekraïne opgespoord is, Foto Westfries Museum

De vijf schilderijen die in 2005 gestolen werden uit het Westfries Museum en eerder dit jaar in Oekraïne opdoken, komen terug naar Hoorn. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het museum hangen de doeken over enkele weken weer in de museumzalen.

Vertegenwoordigers van het Nederlandse en het Oekraïense Openbaar Ministerie zijn de teruggave overeengekomen. De overhandiging vindt volgens ANP plaats op de Nederlandse ambassade in Kiev. Woensdag reist restaurator Ronald de Jager naar de Oekraïense hoofdstad om de echtheid vast te stellen van de vijf werken uit de Gouden Eeuw.

‘Schade enorm’

De Hoornse kunst- en cultuurwethouder Judith de Jong is “ontzettend blij en opgelucht dat de schilderijen nu echt terugkomen in Nederlandse handen”, zegt ze tegenover ANP. “We hebben een tijd in onzekerheid gezeten over wanneer ze terug zouden komen.”

De schilderijen doken in april op in Oekraïne, nadat ze in 2005 gestolen waren uit het Westfries Museum - samen met tientallen andere kunststukken.

Restaurator De Jager verwacht dat de schade aan de doeken groot is, zegt hij tegenover De Telegraaf.

“Ik ken de schilderijen goed en heb Vrouw Wereld kort voor de roof nog bestudeerd. De schade is enorm: de doeken zijn uit de lijst gehaald en opgerold of zelfs opgevouwen geweest.”

De Boerenbruiloft

De vijf schilderijen die terugkomen behoren tot de kostbaarste objecten die destijds ontvreemd werden. Het gaat om onder meer ‘Vrouw Wereld’ van Jacob Waben en ‘De Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert. De Oekraïense autoriteiten spoorden deze doeken in april op.

Een onbekend persoon bracht het vijfde doek in mei naar de Nederlandse ambassade in Kiev. Het is onbekend waar de overige gestolen schilderijen en het zilverwerk zich bevinden.

    • Guus Ritzen