E.on splitst, fossiele tak wint op eerste beursdag

Energie

Opsplitsen en naar de beurs: de Duitse energiebedrijven vluchten vooruit. Ze staan onder grote druk door de Energiewende.

Foto Alex Kraus / Bloomberg

Het liep precies omgekeerd. Niet het groene nieuwe E.on overleefde de eerste beursdag van het gesplitste Duitse bedrijf relatief het best, maar de nieuwe fossiele tak Uniper. Veel conclusies vallen daar nog niet aan te verbinden. Bestuursvoorzitter Johannes Teyssen had voorspeld dat de historische beursgang turbulent zou zijn en het aandeel enige tijd volatiel zal blijven.

E.on (omzet 114 miljard euro) is het grootste Duitse energiebedrijf en het eerste dat zich heeft opgesplitst in twee delen om het hoofd te bieden aan de veranderende markt en de lage stroomprijzen.

De duurzame activiteiten, het netwerk en het klantenbestand, gaan verder onder de naam E.on De conventionele stroomopwekking in kolen-, gas- en kerncentrales, en de handel in energie, zijn ondergebracht in het nieuwe bedrijf Uniper, dat maandag naar de beurs werd gebracht.

E.on houdt 47 procent van de aandelen Uniper in eigen hand. De kolen- en gascentrales in Nederland maken deel uit van dat nieuwe bedrijf.

Aandeelhouders van E.on hebben voor iedere tien stukken E.on één aandeel in de nieuwe fossiele tak gekregen. De verwachting was dat de aandeelhouders die aandelen meteen massaal zouden dumpen. Omdat Uniper geen deel zal uitmaken van de Duitse beursindex DAX – wat een probleem zou zijn voor indexbeleggers – maar ook omdat ze geen toekomst zouden zien in de conventionele energieopwekking.

Koers E.on keldert wel

Het papier ging maandag inderdaad grif van de hand, maar uiteindelijk bleek de vraag naar het aandeel Uniper toch iets groter dan het aanbod. Het vooruitzicht van een dividend van 5,5 procent trok veel beleggers. Het nieuwe aandeel Uniper begon de dag op 10,01 euro en sloot op 10,65 euro. Het aandeel E.on daarentegen verloor ruim 14 procent van zijn waarde en sloot de eerste dag als nieuw, duurzaam bedrijf, af op 6,98 euro. Bij elkaar waren de twee takken maandag wel meer waard dan afgelopen vrijdag: bijna 18 miljard euro tegen 16 miljard.

Het andere grote Duitse energiebedrijf, RWE (48 miljard euro omzet), is met eenzelfde soort operatie bezig, zij het dat RWE juist zijn duurzame deel onder de naam Innogy nog dit jaar naar de beurs wil brengen.

Maandag maakte RWE bekend dat het midden oktober een groter deel van het bedrijf naar de beurs zal brengen dan de 10 procent die aanvankelijk de bedoeling was. Volgens bestuursvoorzitter Peter Terium is de belangstelling van met name pensioenfondsen en andere langetermijnbeleggers groter dan verwacht.

De Duitse energiebedrijven hebben de afgelopen jaren miljarden moet afschrijven op hun elektriciteitscentrales als gevolg van de Energiewende. Daarbij krijgt duurzaam opgewekte stroom voorrang op de markt.

    • Renée Postma