Eerste oppositieleden in 20 jaar in parlement Wit-Rusland

De soepeler houding van president Loekasjenko wordt gezien als een toenaderingspoging tot het Westen.

Stemmen worden geteld in een stembureau in Minsk. Foto; Vasily Fedosenko / Reuters

In Wit-Rusland treden voor het eerst in twintig jaar oppositieleden toe tot het parlement. Dat hebben verkiezingsfunctionarissen bevestigd volgens persbureau AP.

Het gaat om Anna Konopatskaja, van de Verenigde Burgerpartij, en Jelena Anisim, die bekend is door haar inzet voor het gebruik van de Wit-Russische taal. Hun toetreding tot het parlement werd bevestigd tijdens de bekendmaking van de verkiezingsuitslag in drie van de zeven regio’s in het land. De toetreding van meer oppositieleden tot het 110 zetets tellende parlement is daarmee niet uitgesloten.

Opvallend is ook dat er voorlopig nog geen oppositieleden zijn gearresteerd voorafgaand aan de verkiezingen. Dit was in voorgaande verkiezingen wel het geval. Ondanks de soepeler houding ten opzichte van de oppositie zal het politieke landschap in het land niet veranderen, zo meldt AP. De gefragmenteerde oppositie in het land noemt de verkiezingen ondemocratisch.

Lees ook: Als Moskou niest, heeft Minsk griep.

Toenaderingspoging

Het toelaten van de oppositieleden tot het parlement wordt gezien als een toenaderingspoging van president Aleksandr Loekasjenko tot het Westen. Het land wordt bestuurd in Sovjet-stijl en de economie heeft daar zeker de laatste jaren zwaar onder te lijden.

Vorig jaar werden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in het land plots politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie voormalig presidentskandidaat Mikalaj Statkevitsj. Hiermee poogde Loekasjenko de Europese Unie en de Verenigde Staten te overtuigen de sancties tegen het land op te heffen.

Lees ook: EU heft sancties tegen Wit-Rusland definitief op.

Hoewel de stemmen al zijn geteld, zal de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen later deze week pas bekend worden gemaakt.

    • Etienne Verschuren