Een ve(r)rassing van Samsung

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

marchijink0-2

De Galaxy Note 7 kan een bijzonder kunstje. Knipper met je ogen en het toestel ontgrendelt zich met de ingebouwde irisscanner.

En Samsungs meest innovatieve smartphone kan nog een ve(r)rassend kunstje. Hij vliegt spontaan in brand.

Heel soms, dan. Maar na 35 meldingen van uitgebrande en ontplofte toestellen besloot Samsung toch tot een massale terugroepactie. Afgelopen weekend volgde het advies om de telefoon helemaal niet meer gebruiken. Het is een pijnlijke ingreep voor een bedrijf dat de Note-serie verkoopt als de ultieme phablet, een kruising tussen een smartphone en een tablet.

Het is een prijzig toestel – voor 849 euro heb je de beste concurrent voor een iPhone 7Plus – en de tests zijn tot nu toe louter lovend. Behalve dat akkefietje met de accu dan.

De tweeënhalf miljoen Note 7’s die sinds half augustus verkocht zijn, worden omgeruild voor een model met een accu die niet kan ontploffen. Een gratis geheugenkaartje of een cadeaubon dienen als pleister op de wonde.

Ontploffende accu’s zijn niet nieuw. Laptops hadden lang hetzelfde probleem: Apple, Acer, Dell, Lenovo, HP en Sony, al die merken riepen laptops terug omdat hun gebruikers opeens een wel heel erg warme schoot kregen.

In een smartphone heeft de accu het zwaar te verduren. Hij moet én sneller worden opgeladen én langer meegaan. De rekencapaciteit van de processor en grafische chip nemen elk jaar toe, de schermen worden telkens beter. Maar accu-technologie ontwikkelt zich niet zo snel. Vandaar dat dit soort high end-telefoons nooit veel langer dan een dag op een volle lading meegaan, hoe ver de batterijen ook worden doorgefokt.

In het geval van de Galaxy Note 7 is er iets mis met de afscheiding tussen de elektroden, bij batterijen die vermoedelijk uit de eigen Samsung-fabriek komen. In elke lithium-ion accu huist een potentiële ontploffing: eigenlijk dragen 2,6 miljard smartphonegebruikers een brandbom in hun broek.

De veiligheidseisen aan batterijen zullen strenger moeten worden nu we elektronica nog dichter op ons lichaam dragen, zoals de smartwatch aan je pols, en we meer krachtige accu’s op elkaar plakken, zoals in elektrische auto’s.

De terugroepactie van Samsung resulteerde meteen in een daling in beurswaarde – meer dan tien procent in de afgelopen dagen. Daarover zullen ze zich bij Samsung niet te veel zorgen maken – de imagoschade is veel ernstiger. Maar hoe pijnlijk ook, deze kordate terugroepactie bewijst dat de elektronicagigant de veiligheid van zijn gebruikers serieus neemt.

    • Marc Hijink