Drie jaar cel voor veroorzaker dodelijk ongeluk A2

Er was door het OM acht jaar cel geëist tegen de man. De rechtbank acht doodslag echter niet bewezen.

De plaats van het ongeluk op 30 december 2015.
De plaats van het ongeluk op 30 december 2015. Foto: ANP

De 46-jarige man die eind december een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A2, is veroordeeld tot drie jaar celstraf en vier jaar rijontzegging. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had eerder acht jaar cel geëist tegen Neil van der L., een uitzonderlijk hoge strafeis bij een verkeersongeluk. Het OM achtte doodslag en poging tot doodslag bewezen: de man remde niet voordat het ongeluk plaatsvond. Ook was in de eis een tienjarige ontzegging van zijn rijbevoegdheid opgenomen.

Volgens de rechtbank kan doodslag echter niet worden bewezen. Dood door schuld levert een lagere straf op dan doodslag:

“De rechtbank vindt – anders dan de officier van justitie – dat de man niet opzettelijk op de andere auto is ingereden. De man voerde meerdere manoeuvres uit om auto’s te ontwijken. Hij week uit naar de meest linkerbaan en naar de vluchtstrook om ongevallen te voorkomen. Vervolgens heeft hij bij een wegversmalling de vangrail willen ontwijken, voegde in op de naast gelegen rijbaan en is door die handeling op de auto gebotst.”

Psychose

Volgens de aanklager heeft de man op geen enkel moment geremd voordat het incident plaatsvond. Hij reed 217 kilometer per uur op het moment van de aanrijding. Hoewel hij door het gebruik van speed tijdens de aanrijding psychotisch was, stelde het OM dat hij er zelf voor koos om drugs te gebruiken en dat hij zich bewust was van de risico’s.

Van der L. had volgens de rechter wel moeten beseffen dat hij onder invloed was van speed, zoals hij zelf eerder had bevestigd. Hij doodde volgens de rechter niet opzettelijk, maar was wel volledig toerekeningsvatbaar:

“De keuze om speed te gebruiken heeft hij volledig vrijwillig gemaakt. Hij wist van te voren niet wat voor invloed dit zou hebben, maar wel dat hij in een ander soort staat zou kunnen komen te verkeren. De rechtbank oordeelt daarom dat de man volledig toerekeningsvatbaar is.”

Ongeval

Het dodelijke ongeval vond 30 december 2015 plaats op de A2 ter hoogte van Maarssen. Van der L. week uit voor een wegversmalling en klapte achterop een auto met zeven inzittenden die over de kop sloeg. Een 42-jarige man kwam daarbij om het leven. Zes anderen raakten zwaargewond, onder wie de kinderen en de vriendin van de overleden man. Twee kinderen hielden blijvend letsel over aan het ongeval.

Uit een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat in het bloed van Van der L. sporen waren aangetroffen van amfetamine (speed) en cannabis. Van der L. bekende de avond voor het incident speed te hebben gebruikt en op de ochtend van het ongeval vier of vijf joints te hebben gerookt.