Hoe de aanhang het Houdini-jaar van FC Twente beleefde

Geertjan Lassche en Erik Dijkstra volgden de Tukkers tijdens het rampzalige seizoen 2015-2016. De documentaire is vanavond te zien op NPO 2.

Voor Martin, die hard supporter van FC Twente, is het allemaal te veel. Zijn club struikelt halverwege het seizoen 2015-2016 over wéér een schandaal – bewuste misleiding van de KNVB bij een transfer – en opheffing is een reële mogelijkheid. Kwaad? Al lang niet meer. Ver daar voorbij. „Doe mij maar een touw,” zegt hij na een wedstrijd, buiten het stadion, op een tapijt van platgetrapte plastic bierbekers.

In Het laatste jaar van FC Twente, een documentaire van Geertjan Lassche, vraagt Erik Dijkstra (DWDD’s Jakhalzen, Bureau Sport) zich af wat er gebeurd is met de club waar hij zelf ook fanatiek supporter van is. Hoe kan het dat Twente, in 2010 nog landskampioen, nu honderd miljoen euro schuld heeft en zich alleen maar verder in de nesten lijkt te werken? Wordt de club nu echt de nek omgedraaid? En zo ja, wie zijn de daders?

Eén naam gaat bij iedereen over de tong: die van Joop Munsterman. Dijkstra probeert hem meerdere malen aan de telefoon te krijgen, maar krijgt steeds de voicemail. De voormalig voorzitter van de club droomde van een vaste plek bovenin de ranglijst en regelmatig meedoen aan de Champions League. Twente tussen de grote jongens.

Maar het tegenovergestelde gebeurde: nadat hij in januari 2015 zijn vertrek aankondigde, werd gaandeweg duidelijk dat FC Twente in grote financiële problemen zat. Schimmige deals met investeringsmaatschappij Doyen en geniepig handelen bij transfers duwen de volksclub verder naar de afgrond. Ondertussen gaat ook nog eens de ene na de andere wedstrijd verloren. Twente lijkt failliet te gaan, of zijn licentie te verliezen, of te degraderen. Het zou in alle gevallen op hetzelfde neerkomen: einde oefening in Enschede.

Aan de hand van Dijkstra, die optrekt met ex-spelers, -bestuurders en medesupporters, wordt het Houdini-jaar van de Tukkers verteld zoals de aanhangers het vanaf de tribune beleefden. Volwassen mannen huilen bij een zwaarbevochten 2-1 overwinning op De Graafschap of slaan hun vuisten in uitzinnige woede kapot op de boarding als het tegenzit. Een fraaie documentaire waarbij de grote emoties, zoals het hoort in voetbal, nooit ver onder het oppervlak liggen.

En dan belt, met het definitieve einde van FC Twente in zicht, Munsterman eindelijk terug.