Dertig doden na bommen op waterput Jemen

Zeventien mensen, onder wie kinderen en hulpverleners, raakten bij de luchtaanval gewond.

Archiefbeeld van Jamie McGoldrick. Foto Khaled Abdullah / Reuters

Bij luchtaanvallen op een waterput in het noorden van Jemen zijn zaterdag dertig mensen om het leven gekomen. Dat heeft de VN-hulpcoördinator in Jemen, Jamie McGoldrick, maandag bekendgemaakt. De aanvallen werden uitgevoerd door de door Saudi-Arabië geleide coalitie.

Naast de doden raakten nog eens zeventien mensen gewond. Onder hen zijn hulpverleners en kinderen, hebben bronnen laten weten aan McGoldrick:

“Ik blijf diep verontrust door de meedogenloze aanvallen op burgers en burgervoorzieningen door heel Jemen van alle partijen in dit conflict, die de Jemenitische sociale samenhang verder verwoesten en de humanitaire nood vergroten, met name op het vlak van medische voorzieningen nu de gezondheidszorg ineenstort.”

De aanval vond plaats in het dorp Beit Saadan, in het district Arhab, op de vooravond van het Offerfeest.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Strookt oorlog in Jemen met westerse belangen?

Doden en terreurdreiging

De Saudische coalitie voert sinds anderhalf jaar aanvallen uit op de Houthi-rebellen. Die worden ook bestreden door het regeringsleger. De oorlog heeft al aan 10.000 mensen het leven gekost, maakten de Verenigde Naties eerder bekend.

Speciaal gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed waarschuwde twee weken geleden dat de door het conflict ontstane onrust in het land een voedingsbodem is voor terreurorganisaties als Al-Qaida en Islamitische Staat. Veel Jemenieten leven in armoede. Donderdag riep de VN op tot hervatting van de vastgelopen vredesbesprekingen.

    • Bastiaan Nagtegaal