In beeld

De bedevaart per spoor is voorgoed verleden tijd

Na 95 jaar vertrok zondag uit Maastricht de laatste bedevaartstrein naar Lourdes. Het materieel is zo goed als op. Het Franse spoor heeft weinig ruimte voor de pelgrimtreinen. Voor de pelgrims was het zondag een emotioneel afscheid. Sommigen van hen kunnen nooit meer naar Lourdes reizen.
Het wachten op de trein naar Lourdes is voor Joop (72) en Doortje Geesink (71) uit Landgraaf al een feestje. Joop en Doortje gaan voor de negende keer op bedevaart. Dat is waarschijnlijk voor het laatst. Doortje heeft een versleten rug en een hardnekkige hernia. In de trein kan ze af en toe gaan liggen. In een vliegtuig of bus is dat uitgesloten.
Ans Brys
De laatste Nederlandse treinreizen naar het bedevaartsoord worden georganiseerd door het Huis voor de Pelgrim. Daaronder vallen twee stichtingen. De Organisatie Limburgse Bedevaarten was verantwoordelijk voor de voorlaatste reis. Die organisatie ontstond in 1921.
Ans Brys
De allerlaatste treinreis is er een van de Stichting Nederlandse Lourdesbedevaarten voor Zieken, die negentig jaar geleden voor het eerst ging.
Ans Brys
Voor Anne Veugelers, non, is het nu al een middag met een lach en een traan. Ze zwaait haar zus uit. Ze was dolgraag meegegaan op wat haar vijfentwintigste bedevaart zou worden, maar de zorg over een zieke medegeestelijke verhindert dat.
Ans Brys
Gertruda en José uit Heerlen zoeken hun coupé. De pelgrims reizen in vijftien niet al te moderne rijtuigen van de Belgische spoorwegen. Het zijn nog dezelfde als in 1981.
Ans Brys
Joop Geesink maakt een praatje met oude bekenden van de parochiale werking. „In de coupé heb je volop contact. Je kunt ook door de trein heen lopen. Soms hebben mensen hun verdriet. Vaak is het lachen, gieren, brullen.”
Ans Brys
Pelgrims op het perron, vlnr: Jo, Reggie, Anja en Cor.
Ans Brys
Zuster Anne Veugelers heeft ondanks dat ze niet mee kan toch een pin gevraagd als aandenken.
Ans Brys
Ria wordt de coupé in gedragen, haar broers Hans en Michel zijn er ook bij.
Ans Brys
Ria en Hans in hun coupé. Zondag zijn 307 mensen aan boord van laatste trein naar Lourdes, 103 vrijwilligers en 204 pelgrims. Van de pelgrims zitten er 24 in een rolstoel, 1 wordt per brancard vervoerd, 25 hebben hun rollator bij zich.
Ans Brys
Geestelijken, artsen, verpleging en andere vrijwilligers offeren stuk voor stuk hun vrije dagen op om mee te gaan. Lourdesgangers zijn herkenbaar aan de blauwe sjaals die ze dragen.
Ans Brys
Douwe uit Friesland leest op zijn tablet in afwachting van het vertrek.
Ans Brys
Zuster Anne Veugelers zwaait de laatste bedevaartgangers die per trein reizen uit.
Ans Brys
Om kwart over vier gaat de trein rijden. De achterblijvers op het station in Maastricht zwaaien en zien weer een restje van het ‘Rijke Roomsche Leven’ voorgoed verdwijnen.
Ans Brys