De aloude televisie heeft een extra laag nodig

Tv++ Op tv-beurs IBC lieten mediabedrijven zien hoe zij nieuwe technologie gebruiken om tv te verrijken. Drie voorbeelden.

BBC-natuurfilmer David Attenborough (90) filmt voor VR-documentaire The Great Barrier Reef vanuit een onderzeeër met glazen koepel.
BBC-natuurfilmer David Attenborough (90) filmt voor VR-documentaire The Great Barrier Reef vanuit een onderzeeër met glazen koepel. ©

Op het parkeerterrein van de RAI richten de meest moderne satellietwagens hun schotel omhoog, terwijl drones met ultralichte camera’s overvliegen. Meer dan 50.000 omroeptechnici uit de hele wereld kwamen de afgelopen dagen naar Amsterdam voor de International Broadcasting Convention.

IBC, ’s werelds grootste vakbeurs voor omroeptechniek, gaat al lang niet meer alleen over uitzendtechnologie. Meer en meer staat de vraag centraal hoe die technologie de aloude televisie een extra laag kan geven. Die laag zorgt voor verdieping: tv++, zo gezegd, met virtual reality (VR) bijvoorbeeld. Of denk aan datajournalistiek bij actualiteitenrubrieken, live statistieken bij sportuitzendingen en persoonlijke aanbevelingen bij het grote aanbod van tv-series, zoals Netflix doet. Zo blijft tv gebruiksvriendelijk, innovatief en spannend, ook voor de YouTube-generatie.

Drie voorbeelden van tv++.

1. David Attenbourough in VR

Hij is de beroemdste maker van natuurfilms ter wereld. En nu ook te zien in virtual reality. Sir David Attenborough (90) schoot eind vorig jaar een documentaire over het Australische koraalrif en nam een VR-camera mee.

„VR is een manier om verdieping te geven bij tv”, vertelde diens producer Mike Davis tijdens de IBC. „Natuur leent zich geweldig voor VR.” Het waren spannende opnamen, zei Davis, terwijl beelden van Attenborough in een duikbootje getoond werden. „Je stuurt wel een negentigjarig Brits icoon in een mini-onderzeeër naar de bodem van de oceaan.”

De beste manier om David Attenborough’s Great Barrier Reef te bekijken – of beter: ondergaan – is met een moderne VR-headset op. Maar lang niet iedereen heeft nog zo’n duur apparaat. Davis werkte daarom samen met het Natural History Museum in Londen: bezoekers kregen een bril en koptelefoon op en doken virtueel in de oceaan, met Attenborough naast zich in het duikbootje. Later volgden musea in Australië en Noorwegen.

2. Live statistieken bij honkbal

Hoe hard gooide die werper? Was die slagman in of uit? En had hij niet beter kunnen doorsprinten in plaats van een sliding te maken? De Major League Baseball (MLB, de hoogste honkbalcompetitie in de VS) gebruikt een stuwmeer aan statistieken om live uitzendingen aantrekkelijker te maken. Tijdens de IBC, in een sessie over sport, tv en technologie, liet Joe Inzerillo van MLB’s mediatak zien hoe hij van ‘Big Data’ informatieve, spannende tv maakt. Statcast heet het systeem. Commentatoren gebruiken het tijdens de uitzendingen, fans kunnen data en video’s terugvinden op de MLB-sites.

Mediaconcerns tonen de laatste tijd veel belangstelling voor leveranciers van sportstatistieken. Vorig jaar kocht het Amerikaanse Gracenote de Nederlandse leverancier Infostrada Sports. En in augustus meldde het Disney-concern dat het 1 miljard dollar (891 miljoen euro) investeert in de tech- en mediatak van de MLB. Disney bezit sportzender ESPN.

3. Big Data bij onderzoek naar matchfixing

Hoe de analyse van ‘Big Data’ ook onderzoeksjournalisten kan helpen en nieuws-tv kan verrijken, liet journalist Heidi Blake van BuzzFeed News zien in Amsterdam. Buzzfeed is bekend om zijn ‘clickbait’, grappige lijstjes, filmpjes of foto’s met koppen die erop gericht zijn veel (jonge) internetbezoekers te lokken. De site heeft echter ook een serieuze nieuwsafdeling, onlangs losgekoppeld van de entertainment-tak.

Blake vertelde over haar onderzoek naar corruptie in het proftennis, waarvoor BuzzFeed samenwerkt met de BBC. Spelers zouden met opzet matches verliezen in ruil voor geld van rijke gokkers. Blake’s team kwam achter deze vorm van matchfixing na een uitgebreide analyse van data van gokkantoren en gegevens van tennistoernooien en spelers. Waar uitslagen afweken van onder meer de positie van tennissers op de wereldranglijst én hoge bedragen werden uitbetaald aan gokkers, was mogelijk sprake van omkoping.