Containers

Zorgen over problemen Hanjin

Sleepboot trekt een schip van Hanjin de havenvan Long Beach uit. Foto AFP

De financiële problemen bij de Zuid-Koreaanse rederij Hanjin Shipping leiden tot zorgen bij verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex. Hanjin vroeg onlangs uitstel van betaling aan. Door de onzekerheid die dat meebrengt, worden schepen toegang tot havens geweigerd of aan de ketting gelegd. Volgens de brancheorganisaties leidt dit tot een logistieke chaos en een mogelijke financiële strop voor bedrijven. De 95 schepen van Hanjin zouden 540.000 containers aan boord hebben met goederen ter waarde van circa 14 miljard dollar, onder meer van bedrijven als Samsung, Nike en Sony. EVO en Fenedex wijzen op de kerstcollecties die op dit moment onderweg zijn van Azië naar Europa.

De gevolgen voor Nederland zijn relatief beperkt dankzij een akkoord tussen overslagbedrijf ECT en brancheorganisaties in de transport en logistiek. De containers van Hanjin kunnen voorlopig worden opgehaald in de haven van Rotterdam. (ANP)

    • Joop Meijnen