Clinton onderbreekt campagne wegens longontsteking

De Democratische presidentskandidaat heeft een tweedaagse fondsenwerftrip opgeschort wegens haar gezondheid.

Clinton zondag bij de herdenkingsceremonie voor 9/11. Later werd ze onwel. Foto AFP

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton onderbreekt kortstondig haar campagne wegens een longontsteking. Dat heeft haar campagneteam in de nacht van zondag op maandag bekendgemaakt, meldt Reuters. Clinton verliet zondag een 9/11-herdenking omdat ze onwel werd.

Maandag zou Clinton naar Californië gaan voor een tweedaagse trip, om daar een speech te geven en fondsen te werven. Deze reis heeft haar campagneteam opgeschort. Nadat de presidentskandidaat zondag onwel werd, liet haar arts weten dat ze vrijdag is gediagnosticeerd met een longontsteking.

Ze zou daarom een antibioticakuur volgen, en had het advies gekregen het tijdelijk rustig aan te doen, zo meldt de New York Times. Tijdens de herdenkingsceremonie zou Clinton uitgedroogd zijn geraakt.

Op Twitter duiken beelden op van Clintons vertrek bij de herdenking:

Clinton liet zich later op de dag weer zien in New York, waar ze op straat poseerde voor foto’s en verklaarde zich ‘uitstekend’ te voelen.

Vergrootglas

De gezondheid van Clinton ligt onder een vergrootglas omdat haar concurrent Donald Trump in zijn campagne vaker stelt dat Clinton niet gezond genoeg is voor het presidentschap. De Republikein zei bijvoorbeeld eerder:

“Deze vrouw is heel, heel erg ziek en zij verbergen het”.

Trump zegt verder dat Clinton “niet sterk genoeg is om president te zijn” en dat kiezers in de praktijk zouden kiezen voor acht jaar Tim Kaine, de running mate van Clinton. De presidentskandidaat voedt daarmee theorieën op internet over de gezondheid van Clinton, zo doken er vorige maand valse medische documenten op waaruit zou blijken dat Clinton last heeft van dementie en epileptische aanvallen.

Clinton is 68 jaar oud, Trump is zelf 70 jaar oud.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Guus Ritzen