Barroso verliest privileges na aanstelling Goldman Sachs

Bij toekomstige bezoeken van Barroso aan Brussel zal hij worden behandeld als een willekeurige lobbyist.

Archiefbeeld van voormalige Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso.
Archiefbeeld van voormalige Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso. Foto Reuters

Voortaan als voormalig voorzitter van de Europese Commissie (EC) José Manuel Barroso op bezoek gaat in Brussel, zal hij worden behandeld als een willekeurige lobbyist. Huidig voorzitter van de EC Juncker heeft zijn personeel daartoe de opdracht gegeven, bericht de Financial Times. Barroso - tevens voormalig Portugees premier - is sinds kort adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat is hem op veel kritiek komen te staan.

Barroso wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Goldman Sachs speelde een belangrijke rol in economische crisis die vanaf 2007 losbarstte. Zo hielp de bank Athene bij het verbergen van de Griekse schuldenlast. Barroso was in die tijd al voorzitter van de EC. Bij Goldman Sachs gaat de Portugees de zakenbank advies geven over Brexit, het Britse besluit uit de EU te treden. De Europese Ombudsvrouw, Emily O’Reilly, vindt dat burgers het recht hebben te weten of en hoe Barroso in contact gaat komen met oud-collega’s die nu over de Brexit moeten onderhandelen.

Eerste president die privileges verliest

Barroso is de eerste voormalig president van de EC die zijn privileges in Brussel verliest, schrijft de Financial Times. Bij toekomstige bezoeken aan het hoofdkwartier van de EC, zal hij worden behandeld als een belangenvertegenwoordiger van Goldman Sachs. Elke EU-ambtenaar die met hem in contact komt, is verplicht daarvan notities te maken. Dat is de standaardprocedure bij de ontmoeting met een lobbyist.

Lees ook: EU-ombudsvrouw eist opheldering over stap Barroso naar zakenbank

De Portugees hield zich na zijn vertrek bij de Commissie in 2014 aan de verplichte ‘afkoelingsperiode’ van achttien maanden, maar daarna ging hij vrijwel direct aan de slag bij Goldman Sachs. Voor O’Reilly is dat ontoelaatbaar. “Dat er achttien maanden of meer voorbij zijn, betekent niet dat sommige zaken zomaar ophouden problematisch te zijn”, schreef ze vorige week in een brief aan EC-voorzitter Juncker. Het Ethisch Comité van de EC is inmiddels een onderzoek gestart naar Barroso’s nieuwe functie.