Alstom

Hollande boos op tgv-bouwer vanwege verhuizing fabriek

De Franse regering probeert te voorkomen dat treinbouwer Alstom een fabriek in het Oost-Franse Belfort sluit. „Wat ik heb gedaan voor Alstom in het buitenland, moet Alstom doen voor Frankrijk”, zei president François Hollande maandag. Vorige week werd bekend dat het bedrijf, waarvan de voorlopers in 1879 in Belfort begonnen, de bouw van treinen wil verplaatsen naar een andere fabriek in de Elzas, vlakbij Duitsland. Daarbij zullen 400 arbeidsplaatsen in Belfort verdwijnen. TGV-bouwer Alstom, voor 20 procent eigendom van de Franse staat, verkeert sinds de overname van de energietak door het Amerikaanse General Electric in 2015, niet meer in zwaar weer. Het bedrijf heeft wereldwijd voor bijna 30 miljard euro aan bestellingen uitstaan. (NRC)