ABN Amro schrapt tot 1.375 banen

De bank wil de organisatie simpeler en efficiënter maken, waardoor er tot 2020 tussen de 975 tot 1.375 banen komen te vervallen.

Logo van de ABN AMRO bank aan de Kneuterdijk in Den Haag.
Logo van de ABN AMRO bank aan de Kneuterdijk in Den Haag. Foto Lex van Lieshout/ANP

ABN Amro gaat de komende jaren meer dan duizend banen schrappen. De bank wil de organisatie simpeler en efficiënter maken, waardoor er tot 2020 tussen de 975 tot 1.375 banen komen te vervallen.

Dat blijkt uit een adviesaanvraag, in handen van de NOS, die ABN heeft ingediend voor een project met de naam Simplify. De bank zegt de personeelsvermindering te willen doorvoeren door zowel mensen te ontslaan, als natuurlijk verloop als door het schrappen van bestaande vacatures.

De banen zullen komen te vervallen op onder meer de afdelingen finance, risk, personeelszaken, communicatie en catering. Volgens de bank zijn er door de fusie tussen ABN Amro en Fortis Bank veel dubbelingen ontstaan in werkzaamheden en functies, en wordt daar nu op bezuinigd. De besparing moet uiteindelijk een bedrag van tussen de 195 tot 225 miljoen euro gaan opleveren in 2020.

Lees ook: ABN Amro wil kwart kosten saneren en investeren in digitalisering

Bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers maakte ABN al bekend dat het 200 miljoen euro wilde gaan bezuinigen. De bank boekte met 391 miljoen euro in het tweede kwartaal minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling werd veroorzaakt door de compensatie van mkb’ers voor zogeheten rentederivaten. De bank heeft daar een voorziening van 271 miljoen euro voor moeten treffen. Zonder de post was de winst juist 10 procent hoger uitgevallen.