Tientallen gewonden bij aanslag AKP-kantoor Turkije

Een autobom ontplofte maandagochtend vlakbij het kantoor van de partij van president Erdogan.

Foto: AP

Maandagochtend is in de stad Van, in het oosten van Turkije, een autobom ontploft vlakbij het kantoor van de regeringspartij AK van president Erdogan. Er zijn ongeveer vijftig mensen gewond geraakt. Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn twee mensen ernstig gewond.

Een voertuig vol explosieven werd tot ontploffing gebracht op tweehonderd meter afstand van het kantoor van de AK-partij. Op het moment van de aanslag was het minder druk dan normaal in het centrum van de stad vanwege het jaarlijkse Offerfeest dat in Turkije maandag begon.

Tekst gaat verder onder de kaart

De aanslag volgt op het afzetten van tientallen burgemeesters op zondag vanwege banden die zij zouden hebben met Koerdische militanten of de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de Turkse veiligheidsdiensten is de Koerdische groepering PKK verantwoordelijk voor de aanslag.

Gevechten

Het is onrustig in het oosten van Turkije sinds er vorig jaar juli een einde kwam aan de wapenstilstand tussen de Koerden en de Turken. De PKK vocht al dertig jaar tegen het Turkse leger voor een eigen staat, toen er in 2013 een wapenstilstand werd bereikt.

Lees ook: In Oost-Turkije is het oorlog
    • Belia Heilbron