17-jarige opgepakt voor YouTube-mishandeling fietser

Het slachtoffer deed een maand na de mishandeling alsnog aangifte, waarna de jongen kon worden opgepakt.

Still uit de video van de mishandeling.
Still uit de video van de mishandeling. YouTube

De politie heeft een 17-jarige jongen opgepakt voor de voor YouTube gefilmde mishandeling van een fietser bij een Vomar-filiaal in Zaandam. Het filmpje werd op het vlog van de veelbesproken groep hangjongeren uit de wijk Poelenburg geplaatst. Volgens de politie heeft het slachtoffer aangifte gedaan nadat hij zichzelf op de beelden had herkend, en kon vervolgens een verdachte worden aangehouden.

Over het Zaandamse YouTube-kanaal ontstond in het hele land discussie, onder meer nadat een deel van de groep te gast was bij Pauw. De beelden van de mishandeling van de fietser werden vaak aangehaald als voorbeeld van crimineel gedrag dat op internet werd geromantiseerd.

Hoewel in het filmpje te zien is dat een deel van de groep ingrijpt nadat de 33-jarige Amsterdammer wordt geschopt en geslagen, zei youtuber Ismail Ilgun in een ander vlog dat het slachtoffer “er zelf om vroeg”:

“Wij zaten te staan voor de Vomar en deze man kwam uit de Vomar. Ok, iemand zat op zijn fiets, dat mag niet, dat hoort niet zo, maar deze man kan normaal vragen: “Hey, kan je eraf”. Maar dat doet deze man niet. Hij duwt degene die op de fiets zit heel hard op de grond. Die valt met zijn gezicht op de grond. Ja, dan ga je klappen krijgen. Dat is heel normaal.”

Niet alleen de mishandeling van de fietser leidde tot verontwaardiging. In andere filmpjes wordt de politie getreiterd. Het lokale raadslid Juliëtte Rot werd om haar kritiek op de groep bedreigd. Ook zij heeft aangifte gedaan. Dat onderzoek loopt nog, laat de politie maandag weten.

Zelfs premier Rutte bemoeide zich met de kwestie:

“In Zaanstad is gewoon tuig van de richel bezig.”

Bekijk het fragment van de mishandeling vanaf 2 minuut 58.

Extra maatregelen aangekondigd

De gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben maandag extra maatregelen aangekondigd die een einde moeten maken aan de overlast in Poelenburg. Zo wordt er cameratoezicht ingesteld voor het gebied waarin de jongeren zich ophouden en zal de politie extra surveilleren. Bovendien kan er waar nodig een gebiedsverbod worden opgelegd.