Zuiveringen

Turkije zet 28 Koerdische burgemeesters af

Turkije heeft tientallen burgemeesters afgezet wegens vermeende banden met Koerdische militanten of de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Het gaat om 28 burgemeesters van gemeentes in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. De Turkse regering heeft bewindvoerders aangesteld.

Burgemeesters worden gekozen in Turkije. Van de 28 die uit hun ambt zijn gezet, zijn er 24 lid van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), die voortkomt uit de Koerdische beweging. Het is de derde partij in het Turkse parlement. President Erdogan beschuldigt de HDP ervan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te helpen, iets wat de partij zelf ontkent. De PKK is verantwoordelijk voor een reeks recente terreuraanslagen in Turkije.

De overige vier burgemeesters zijn uit hun functie gezet wegens vermeende banden met de beweging van Fethullah Gülen. Gülen, die in ballingschap in de VS woont, wordt door Turkije gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in juli.

Erdogan kondigde donderdag een grootscheepse operatie aan tegen Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Een onderdeel van dit plan is het ontslaan van ambtenaren met links naar terroristische Koerdische organisaties. 11.500 leraren met banden met de PKK-partij zijn voorlopig geschorst.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. De EU en de VS hebben de partij ook op hun terreurlijst staan. De strijd tussen Ankara en de Koerden is de laatste weken heviger geworden. (Reuters)