Twintig aanhoudingen rond Pegida-demonstratie in Den Haag

Een van de Pegida-aanhangers was gekleed in een witte djellaba en hield een nephoofd in zijn hand.

De politie in Den Haag heeft op zondag in totaal twintig aanhoudingen verricht rondom de demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. Onder hen is de voorman, Edwin Wagensveld, die een T-shirt droeg met de afbeelding van een hakenkruis. Hij werd eerder deze week om diezelfde reden gearresteerd in AMsterdam.

Er werd ook een Pegida-aanhanger opgepakt die gekleed ging in een witte djellaba, voorzien was van een zwarte opgeplakte baard en een tulband met een plastic bom. Hij hield een nephoofd in zijn hand.

Twitter avatar robertpbas robert bas Eerste aanhouding bij Pegida demonstratie in Den Haag. #pegida https://t.co/zeSQUNlvBG

Pegida had toestemming gekregen om een demonstratie te houden in Den Haag, maar een aantal aanhangers hield zich niet aan de afspraken die de burgemeester vooraf stelde. Zo laat een woordvoerster van de politie in Den Haag weten. Bij de demonstratie op het Malieveld waren ongeveer zestig mensen aanwezig en ongeveer evenveel agenten die de orde moeten bewaken. In totaal werden er zes arrestaties verricht bij Pegida.

Veertien aanhoudingen bij tegendemonstraties

Daarnaast heeft de politie in Den Haag veertien mensen aangehouden die tegendemonstraties hadden georganiseerd. Acht van hen werden gearresteerd omdat ze de demonstratie van Pegida dreigden te verstoren. Daarna werden er nog zes personen gearresteerd van de linkse groepering Anti Fascistische Actie (AFA) omdat ze geen vergunning hadden voor een tegendemonstratie.

Alleen de actiebeweging ‘laat ze niet lopen’ had een vergunning ingediend voor een tegendemonstratie.