Wereldwijd burgemeesters- parlement in leven geroepen

Het idee is afkomstig van de Amerikaanse schrijver Benjamin Barber. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is voorzitter.

Burgemeester Jozias van Aartsen opent de burgemeestersconferentie in Den Haag.
Burgemeester Jozias van Aartsen opent de burgemeestersconferentie in Den Haag. Foto ANP

Burgemeesters uit meer dan zestig steden uit de hele wereld hebben zondag in Den Haag een burgemeesterparlement in het leven geroepen: het zogenoemde Wereldparlement van Burgemeesters. Voorzitter is de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

De burgemeesters willen samenwerken op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur.

‘If mayors ruled the world’

De vorming van het parlement is het sluitstuk van een tweedaagse conferentie in het World Forum in Den Haag. Het idee van een parlement van burgemeesters is afkomstig van de Amerikaanse politicoloog en schrijver Benjamin Barber. Hij publiceerde in 2013 het boek ‘If mayors ruled the world’.

Volgens Barber vormen steden en haar burgemeesters de beste krachten om wereldwijde problemen op te lossen. Ze gaan daarvoor samenwerken met internationale organisaties als de OESO, de Wereldbank en de Verenigde Naties.

Lees ook een interview met Benjamin Barber:
…moeten burgemeesters dan de wereld regeren?

Het burgemeestersparlement wordt geleid door een bestuurscomité met leden uit alle vijf continenten. Naast Den Haag doen ook de burgemeesters uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de regio Zwolle mee.