Verkiezingscampagne

Hillary Clinton onwel bij herdenking van 9/11

Hillary Clinton heeft zondag een 9/11-herdenking in New York voortijdig verlaten. Volgens een woordvoerder voelde de Democratische presidentskandidaat zich „oververhit”. Op beelden is te zien hoe ze in elkaar zakt als ze een busje in wordt geholpen. Clinton zou zich intussen weer goed voelen, aldus een woordvoerder korte tijd later.

De gezondheid van Clinton (68) ligt onder een vergrootglas, omdat haar Republikeinse tegenstander Donald Trump (70) vaak stelt dat ze niet gezond genoeg is voor het presidentschap en dat kiezers in de praktijk zouden kiezen voor acht jaar Tim Kaine, Clintons running mate. Vorige maand doken valse medische documenten op waaruit zou blijken dat Clinton lijdt aan dementie en epileptische aanvallen.

Een dag voor de 9/11-herdenking moest Clinton haar excuses maken voor uitspraken die ze vrijdag had gedaan. Ze zei toen dat de helft van Trumps aanhang „jammerlijke” mensen met homofobe, racistische en seksistische denkbeelden. „Ik sprak gisteravond veel te generaliserend en dat is nooit een goed idee”, aldus een verklaring van Clinton. „Het spijt me dat ik ‘de helft’ zei, dat was verkeerd. Maar laten we duidelijk zijn: [...] het is verwerpelijk dat Donald Trump zijn campagne grotendeels op vooroordelen en paranoia heeft gebaseerd en hatelijke denkbeelden en stemmen een nationaal podium heeft gegeven.”

Hoewel ze haar woorden deels terugneemt, benadrukt Clinton dat ze niet zal nalaten om racistische en bekrompen uitlatingen bij de naam te blijven noemen. (ANP/NRC)