Voorlopige uitslag verkiezingen Kroatië duidt op winst conservatieven

Een exitpoll liet eerder op de avond nog een nek-aan-nekrace zien.

Een vrouw stemt in een politiebureau in de hoofdstad Zagreb.
Een vrouw stemt in een politiebureau in de hoofdstad Zagreb. Darko Bandic / AP

In een voorlopige telling van de stemmen in de Kroatische verkiezingen wint de conservatieve HDZ-partij. Na het tellen van 15 procent van de stemmen heeft de partij 62 zetels, tegenover 52 zetels bij de sociaaldemocratische alliantie SDP.

De vervroegde parlementsverkiezingen in Kroatië leken eerder uit te lopen op een nek-aan-nekrace, toen een exitpoll een gelijkspel liet zien: beide partijen zouden kunnen rekenen op 57 zetels in het 151 leden tellende parlement.

Het was de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat het land de gang naar de stembus maakte voor parlementsverkiezingen. In juni stuurde het Kroatische parlement met een grote meerderheid de regering van premier Tihomir Orešković weg. Orešković was met steun van de HDZ aan de macht gekomen, maar raakte daarna uit de gratie.

Lees ook: Een gevallen regering is niet de echte Kroatische crisis

Er was onvrede over de manier waarop de premier de economische problemen van het land aanpakte. Daarnaast waren er beschuldigingen van corruptie tegen vicepremier Tomislav Karamarko. Die onderhield te nauwe banden met een lobbyist van een Hongaars energiebedrijf, zo concludeerde een parlementaire commissie eerder.

Economie stagneert

Tussen 2011 en 2015 was een centrum-linkse coalitie rond de SDP aan de macht. Eind vorig jaar wonnen de conservatieven de verkiezingen en sindsdien werd het land moeizaam bestuurd. Kroatië trad in 2013 toe tot de Europese Unie, maar de economie stagneerde juist.

De winnende partij heeft vermoedelijk steun nodig van de centrumrechtse Most-partij, die in de exitpoll twaalf zetels krijgt en in de voorlopige telling dertien.