Turkije zet tientallen burgemeesters af

De burgemeesters zijn afgezet wegens vermeende banden met Koerdische militanten of islamitisch geestelijke Gülen.

De Turkse politie arresteert een Koerdische demonstrant. Eerder deze week waren er protestacties tegen de onderdrukking van Koerden in het zuidoosten van Turkije.
De Turkse politie arresteert een Koerdische demonstrant. Eerder deze week waren er protestacties tegen de onderdrukking van Koerden in het zuidoosten van Turkije. Foto Reuters

Turkije heeft tientallen burgemeesters afgezet wegens vermeende banden met Koerdische militanten of de beweging van islamitisch geestelijke Fethullah Gülen. Volgens Reuters gaat het om 28 burgemeesters van gemeentes in het zuidoosten van Turkije. De Turkse regering heeft nieuwe ambtenaren aangesteld.

Van de 28 burgemeesters die uit hun ambt zijn gezet, zijn er 24 lid van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), die voortkomt uit de Koerdische beweging. Het is de derde partij in het Turkse parlement. President Erdogan beschuldigt de HDP ervan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te helpen, iets wat de partij zelf ontkent. De PKK is verantwoordelijk voor een reeks recente terreuraanslagen in Turkije.

De overige vier burgemeesters zijn uit hun functie gezet wegens vermeende banden met Gülen. Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, wordt door Turkije gezien als het meesterbrein achter de mislukte staatsgreep in juli.

Grootste operatie ooit

Erdogan kondigde donderdag een grootscheepse operatie aan tegen Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Een onderdeel van dit plan is het ontslaan van ambtenaren met links naar terroristische Koerdische organisaties. 11.500 leraren met banden met de PKK-partij zijn voorlopig geschorst.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de partij ook op hun terreurlijst staan. De strijd tussen Ankara en Koerden is sinds half augustus geïntensiveerd. Turkije is aanvallen uit gaan voeren op Koerdische troepen in het noorden van Syrië. Op 19 augustus pleegde de PKK een aanslag in de Oost-Turkse plaats Elazig, waarbij vijf mensen om het leven kwamen.