De Thuiskok: Gezond eten als een gangster

Laat ik deze week beginnen met een disclaimer: als u verder leest, dan komt u grof taalgebruik tegen. Bent u er nog steeds, dan maken we het verhaal nog wat uitzonderlijker: er wordt een veganistisch boek besproken. Een groter contrast met het imago van veganisten – van bomenknuffelaars tot milieubewuste hipsters – is nauwelijks denkbaar. Veganvoedsel met gangstertaal, dat is de combinatie waarop het boek Feestvoer, van de mensen achter het razendpopulaire Amerikaanse blog Thug Kitchen, is gestoeld. Doel is te laten zien dat ook normale mensen zonder al te veel geld zonder dierlijke producten kunnen eten. Met een ware scheldkannonade wordt het belegen imago van veganisten afgestoft. Het boek is „een motherfucking bijbel” vol met krachttermen en andere grofgebekte oneliners. Niks geen duurzaam eten, maar „party like you give a fuck”. Vette snacks na het uitgaan worden vergeleken met „een geëxplodeerde drol”. En wafels zijn niet alleen zoet, maar kunnen ook „hartige fuckers” zijn.

Wie achter de blog zat, bleef een jaar geheim. Des te groter was de ophef toen bekend werd dat de site gemaakt werd door een jong, wit stel uit Californië, Michelle Davis en Matt Holloway. Wat gaf hun het recht dergelijk taalgebruik – thug geldt in de VS als een scheldwoord voor criminele, donkere mannen – te bezigen? Het duo zegt ook zo met elkaar te praten, maar dat neemt bij mij niet de indruk weg dat ze een act opvoeren. Davis en Holloway slagen wel in hun opzet het kookboek vol te stoppen met normale ingrediënten en simpele, maar originele en stoere recepten voor op een feestje. Slechts zes vegahippe ingrediënten behoeven extra toelichting. Uitbundig kleurgebruik en heldere foto’s geven het boek een vrolijke uitstraling. Alleen de afmeetmethode voor ingrediënten is apart: dat gaat per kopjes, die gelijkstaan aan een inhoud van 240 ml. De poging het stoffige imago van veganisten te veranderen schiet helaas te ver door. Hier en daar is het vulgaire taalgebruik best grappig, maar vaker is het geforceerd. Het gescheld spreekt vast jonge mensen aan die zijn opgegroeid met Dumpertfilmpjes, maar als je meer mensen wilt bekeren tot een gezonder dieet, dan is het niet handig je te beperken tot zo’n kleine doelgroep. Zonde, want voor mensen die hun dieet willen veranderen is dit een boek een prima beginpunt. We gaan daarom een weekje stoer vegan koken.