Politieroofvogels klaar om drones uit de lucht te plukken

Met het definitief inzetten van de vogels heeft de Nederlandse politie een wereldprimeur.

Politie Landelijk Parket

Naast honden en paarden is er vanaf heden een nieuw dier dat de politie bijstaat: de arend. Nadat de politie begin dit jaar bekendmaakte te kijken naar de mogelijkheid om roofvogels in te zetten als maatregel tegen drones, bevestigt een woordvoerder zondag dat het eerste klasje roofvogels klaar is om aan de slag te gaan. Met het definitief inzetten van de dieren tegen drones die vliegen waar dat niet mag, heeft de politie een wereldprimeur.

Meerdere arenden – de politie maakt geen aantallen bekend – hebben succesvol een training afgelegd om de vliegende toestellen als hun prooi te zien. De dieren kunnen drones met hun poten uit het luchtruim grijpen en ermee naar een rustige plek vliegen.

De dieren zullen vooral worden ingezet wanneer drones een gevaar voor mensen oplevert, zegt een politiewoordvoerder. Bijvoorbeeld als iemand zijn toestel boven een menigte op een evenement laat vliegen, of als drones te dichtbij vliegvelden komen.

Politie

Politie

Zorgen over dierenwelzijn

In januari kondigde de politie al aan bezig te zijn met een proef met roofvogels en drones. Destijds was nog geen definitieve beslissing genomen over het inzetten van de dieren tegen ongewenst gebruik van de onbemande vliegtuigjes. Verschillende valkeniers uitten daarop hun zorgen over het dierenwelzijn van de roofvogels. Volgens de politie zijn er geen arenden gewond geraakt bij de training. “Er zijn wel veel drones gesneuveld”, zegt de woordvoerder.

“Een huis-tuin-en-keuken drone heeft geen impact op de klauwen van de roofvogel. Maar bij echt grote drones met sterke motoren zouden snijwonden kunnen ontstaan. We kijken momenteel naar beschermingsmaatregelen, zoals een soort klauwschoenen voor de poten.”

De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. “De politie heeft vier maanden oude kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Vanaf volgende zomer kunnen zij op drones gaan jagen.” De politie leidt inmiddels ook agenten als vogelgeleiders op.

In een video legde de politie eerder de plannen uit:

De politiewoordvoerder noemt het een “low tech oplossing voor een high tech probleem”. In de toekomst zijn de roofvogels niet het enige middel dat de politie hanteert tegen ongewenste drones, verwacht de woordvoerder. “Wij bekijken ook andere innovatieve projecten, waaronder drones die netten kunnen afschieten. Dat ziet er ook veelbelovend uit.”