Politie stopt met opvang verwarde personen

Verwarde personen die een strafbaar feit hebben gepleegd worden nu nog behandeld als gewone verdachten.

Archiefbeeld van Pieter-Jaap Aalbersberg, korpschef van Amsterdam. Aalbersberg zegt in de uitzending van De Monitor zondagavond dat de politie stopt met de opvang van verwarde personen.
Archiefbeeld van Pieter-Jaap Aalbersberg, korpschef van Amsterdam. Aalbersberg zegt in de uitzending van De Monitor zondagavond dat de politie stopt met de opvang van verwarde personen. Foto ANP

Per 1 januari stopt de politie met de opvang en vervoer van verwarde mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving op website van tv-programma De Monitor.

Verwarde personen die een strafbaar feit hebben gepleegd worden nu nog behandeld als gewone verdachten. Volgens korpschef van Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg moet daar verandering in komen, zegt hij zondagavond in de uitzending van De Monitor.

“We hebben een repertoire en zo iemand gaat dan in de boeien. Maar dat is niet humaan. Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener iets mee doen en niet de politie.”

Stijging incidenten

Het aantal incidenten met verwarde mensen is gestegen sinds de bezuinigingen op de gezondheidszorg. Vorig jaar kwamen meer dan 65 duizend meldingen bij de politie binnen. Dat is een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Aalbersberg, in de uitzending van De Monitor: “De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen.”

In reactie op de uitzending zegt minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) dat ze het voornemen van de politie begrijpt. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen met verward gedrag op een passende, niet onnodig stigmatiserende en traumatiserende manier worden opgevangen of vervoerd.”

Gemeente heeft de regie

Wie vanaf 2017 deze taak van de politie overneemt, is nog niet duidelijk. Schippers, op de website van De Monitor: “Tussen politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders maar ook met andere partijen zullen goede afspraken moeten worden gemaakt zodat personen met verward gedrag in 2017 niet tussen wal en schip zullen vallen. De gemeente heeft hierbij de regie.”