‘Plan voor raketaanval tegen Kim is klaar’

Dreigende escalatie Na de nieuwe kernproef van het regime van Kim Jong-un overwegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten hardere tegenmaatregelen.

Noord-Koreaanse militairen houden de wacht bij de Yalu-rivier op de grens van Noord-Korea met China.
Noord-Koreaanse militairen houden de wacht bij de Yalu-rivier op de grens van Noord-Korea met China. Foto Reuters

Zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten hebben dit weekend laten blijken dat ze zich niet laten intimideren door Noord-Korea, dat afgelopen vrijdag een nieuwe kernproef hield. Vooral in Zuid-Korea gaan geluiden op om een hardere koers te varen, nu Noord-Korea volop doorgaat met de ontwikkeling van kernwapens. De spanningen in de regio nemen daardoor toe.

Een militaire bron in Seoul onthulde zondag tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat Zuid-Korea een plan heeft klaarliggen om de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang met raketten „van de kaart te vegen” als het over aanwijzingen beschikt dat het regime van Kim Jong-un op het punt staat kernwapens te lanceren tegen zijn zuidelijke buurstaat. De raketten zouden met name worden gericht op mogelijke schuilplaatsen van de leiders.

Lees ook: Zuid-Koreanen halen schouders op over weer een kernproef

Het ministerie van Defensie in Seoul wilde dit bericht niet bevestigen. Het is bekend dat met name de strijdkrachten al langer voorstander zijn van harder optreden tegen Noord-Korea. Intussen gaan er meer stemmen op in Zuid-Korea het land zelf ook met kernwapens uit te rusten. Er zou inmiddels een denktank zijn opgericht met nucleaire en militaire experts om deze optie te verkennen. Maar volgens een woordvoerder van president Park Geun-hye houdt de Zuid-Koreaanse regering vast aan haar beleid van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

Morgen zal president Park overleggen met leiders van de oppositie in Seoul om hen te bewegen hun verzet op te geven tegen de installatie in Zuid-Korea van THAAD, een geavanceerd Amerikaans anti-raketsysteem, Zowel Noord-Korea als zijn beschermheer China zijn fel tegen de komst van THAAD gekant.

De Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea, Sung Kim, sloot zondag niet uit dat de VS eenzijdige strafmaatregelen zullen nemen tegen Noord-Korea. Daarnaast hoopt Washington in het kader van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overeenstemming te bereiken over nieuwe, meer effectieve sancties tegen het Noord-Koreaanse regime. Een Noord-Koreaanse functionaris noemde de dreigementen van de VS met eenzijdige sancties zondag „belachelijk”.

Lees ook: Noord-Korea: sancties VS ‘lachwekkend’

Noord-Korea heeft zich tot dusverre weinig gelegen laten liggen aan een reeks sancties die in VN-verband zijn opgelegd. De indruk is dat verdere sancties weinig effect zullen hebben, zolang China Noord-Korea de hand boven het hoofd houdt en oogluikend handel met Noord-Korea blijft toestaan.