Op roze wolk naar duel met United

Feyenoord-ADO

Ongeslagen in de eredivisie, na de vijfde zege dit seizoen, staat Feyenoord aan de vooravond van twee lastige klussen: thuis tegen ManUnited en PSV uit.

Dirk Kuijt heeft Feyenoord op een 1-0 voorsprong gebracht. Foto ANP Pro Shots

Tommie Beugelsdijk is er donderdagavond zeer waarschijnlijk bij, op de tribune in de Kuip, tegen Manchester United in de Europa League. De ADO Den Haag-verdediger bezoekt regelmatig thuiswedstrijden van Feyenoord. „Ik woon in Den Haag en ik ben voetballiefhebber. Dan ga je niet naar FC Groningen, dat vind ik te ver rijden. Dus rij ik naar Rotterdam, ik vind het altijd leuk hier.”

Dat het vaak ook lijden is, riposteert hij. „Dit seizoen nog niet. Laten we hopen dat het zo blijft.” Feyenoord-fan durft hij zich – publiekelijk – niet te noemen. „Nee, nee, dat kan ik niet zeggen.” De ADO-cultheld is bevriend met Feyenoord-aanvallers Michiel Kramer en Jens Toornstra, met wie hij in het verleden samen speelde. Van de traditionele topdrie gunt Beugelsdijk Feyenoord – voor het laatst kampioen in 1999 – de titel het meest. „Laten we hopen dat het Feyenoord wordt.”

In dat streven deed de koploper zondag goede zaken met een 3-1 thuiszege op ADO Den Haag, dat weer terug is op aarde na een vliegende start in de eredivisie. Feyenoord verblijft, voorlopig, nog op de roze wolk: een 100 procent score uit de eerste vijf duels, het is de beste competitiestart in elf jaar. En: sinds half februari heeft de club niet meer verloren in de competitie.

Het zuur van de recordreeks van zeven nederlagen van vorig seizoen is verdreven, alles rond de Kuip oogt, voor dit moment, zorgeloos. De serieuze proeve van bekwaamheid volgt later deze week, donderdag dus tegen het Manchester United van Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en coach José Mourinho. En zondag wacht het topduel met achtervolger PSV, dat op twee punten tweede staat.

Beugelsdijk stond eind januari dit jaar ook in de catacomben van de Kuip, zijn ADO versloeg Feyenoord, dat destijds op het dieptepunt van de sportieve crisis zat. „Schaam je kapot”, klonk het; algemeen directeur Eric Gudde werd via spandoeken verzocht „op te rotten”; en de volgende dag maakte de club bekend dat middenvelder Marko Vejinovic bij zijn huis zou zijn bedreigd door aanhangers van de club.

Het is een contrast met deze zorgeloze, zonnige middag, ruim zeven maanden later. „Ze zetten nu sneller druk”, verklaart Beugelsdijk het voornaamste verschil met het Feyenoord van vorig seizoen. „Het ziet er allemaal wat frisser uit, het oogt stabiel.” Is Feyenoord een titelkandidaat? „Ja, zeker weten.”

Feyenoord swingt een helft lang, zoals het lang niet heeft gedaan, al zakt het na rust ver weg, en schiet er stress in de verdediging na een tegengoal. Maar wat blijft hangen zijn de heerlijke combinaties, met een centrale rol voor rechteraanvaller Steven Berghuis, misschien wel de schakel die Feyenoord completer heeft gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. „Super buitenspeler, fantastische gozer”, analyseert Beugelsdijk. „Dat is een aanwinst.”

Berghuis oogt niet als het type noeste Feyenoord-speler, zoals Dirk Kuijt die even verderop in de mixed zone staat. Eerder type ideale schoonzoon. Hij wordt gehuurd na een verloren seizoen bij Watford in Engeland, met als doel zich hier weer in de picture te spelen. Zijn verklaring voor de goede reeks? „Het voelt gewoon goed. Iedereen is scherp, we laten niets aan het toeval over.” Wat zegt het hem, koploper na vijf wedstrijden? „Niet zo veel eigenlijk.”

Het echte werk komt nog. Zaterdag keek Berghuis naar Manchester United tegen Manchester City (1-2). Zijn ogen fonkelen. „Dat zijn toppers, man.” Hij kijkt uit naar donderdag. „Natuurlijk is United goed, maar je moet niet bang voor ze zijn of tegen ze opkijken.”

Eén week, twee topwedstrijden: Feyenoord weet zondag 16.20 uur waar het daadwerkelijk staat. Zorgeloosheid kan, zo is de ervaring op Rotterdam-Zuid, snel omslaan.

    • Steven Verseput