Aantal starters in de transportsector met bijna vijftig procent gestegen

Het aantal nieuwe ondernemers is in de eerste helft van dit jaar met zes procent gestegen. Vooral in de transportsector waren er veel starters.

Foto Remko de Waal / ANP

Het aantal nieuwe ondernemers in de transportsector is in de eerste helft van dit jaar met bijna vijftig procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2015. Dat blijkt uit recente cijfers van het ING Economisch Bureau. Volgens het onderzoeksbureau komt de stijging door de vereenvoudigde wetgeving voor taxibedrijven die begin dit jaar is ingevoerd. Sindsdien hoeven nieuwe eigenaren van een taxibedrijf geen vakbekwaamheidsexamen meer af te leggen om een ondernemersvergunning te krijgen.

In de bouw zijn juist minder mensen voor zichzelf begonnen. Dit is voor het eerst sinds 2013. Tijdens de crisis werden veel werknemers in de bouw ontslagen en ging een groot gedeelte van deze werknemers verder als zzp’er. Door het aantrekken van de economie vallen nu minder ontslagen en hierdoor komer er minder zzp’ers bij, volgens ING.

In totaal zijn ruim 70.500 mensen tussen januari en juni van dit jaar een bedrijf begonnen. Dit is een stijging van 6 procent. In Limburg is het aantal starters vooral flink toegenomen. In deze provincie nam het aantal nieuwe transportbedrijven toe, maar er waren ook veel nieuwe ondernemers in de ICT en de cultuursector. Alleen Friezen en Drentenaren startten in de eerste helft van dit jaar minder vaak een bedrijf dan in dezelfde periode vorig jaar.