Noord-Korea: sancties VS ‘lachwekkend’

Het land roept de Verenigde Staten op het te erkennen als een nucleaire macht.

Zuid-Koreanen in Seoul protesteren tegen de kernproef die Noord-Korea vrijdag uitvoerde.
Zuid-Koreanen in Seoul protesteren tegen de kernproef die Noord-Korea vrijdag uitvoerde. Foto AP

Noord-Korea heeft zondag de Amerikaanse initiatieven om nieuwe sancties af te kondigen lachwekkend genoemd. In navolging van de Noord-Koreaanse kernproef van afgelopen vrijdag, kondigde de VS deze sancties aan. Het geïsoleerde Aziatische land gaat desondanks door met het versterken van zijn nucleaire kracht, meldde het staatspersbureau KCNA.

Volgens Reuters zei een Noord-Koreaanse overheidsfunctionaris tegen KCNA dat “het stelletje Obama’s dat nu rondrent en over zinloze sancties praat, volslagen lachwekkend is”. De kernproef van vrijdag, de krachtigste die het land ooit uitvoerde, is unaniem veroordeeld door de internationale gemeenschap - ook door China, Noord-Korea’s bondgenoot. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk pleitten in de VN Veiligheidsraad voor nieuwe sancties.

Erkennen als nucleaire macht

In het persbericht riep Noord-Korea de Verenigde Staten op het land te erkennen als een nucleaire macht. Volgens de overheidsfunctionaris zijn de kernproeven nodig tegen de nucleaire dreiging van de Verenigde Staten. Noord-Korea zegt bij monde van het persbericht dan ook verder te gaan met de proeven.

Lees ook: Zuid-Koreanen halen schouders op over weer een kernproef

In 2006 begon Noord-Korea met nucleaire proeven. De belangrijkste reden voor hen om dit te doen, was zelfverdediging tegen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse agressie. De proeven worden steeds zwaarder. De tweede in 2009 had een explosieve kracht van 3 kiloton TNT. De proef van vrijdag had een kracht van minstens 10 kiloton TNT. Gevreesd wordt dat Noord-Korea werkt aan de productie van een type kernkop die op een ballistische raket gemonteerd kan worden.