Nederlands schip redt 350 bootvluchtelingen

Het was de eerste dag van de missie van stichting Bootvluchteling.

Een eerdere reddingsactie, beeld ter illustratie.
Een eerdere reddingsactie, beeld ter illustratie. Emilio Morenatti / AP

De Nederlandse Stichting Bootvluchteling heeft zondag 350 migranten tussen Libië en Malta gered van zee. Het was de eerste dag van haar missie. Onder de migranten waren geen ernstige gewonden.

Alle opvarenden zijn gered en naar Sicilië gebracht. Eén boot was al aan het zinken toen de stichting te hulp schoot. Stichting Bootvluchteling patrouilleert sinds zondag met het reddingsschip Golfo Azzurro in het gebied tussen Libië en Italië. De gehuurde boot werd in Nederland omgebouwd tot reddingsschip en is vanuit hier naar Malta gevaren. De stichting wil in elk geval tot en met november reddingsmissies uitvoeren.

Zaterdag duizenden gered

Zaterdag werden rond de 2.300 migranten in veiligheid gebracht in achttien verschillende reddingsoperaties, zo meldde Reuters. De migranten maakten de oversteek in zeventien rubberboten en een ‘normale’ boot. Eind augustus werden er op één dag 6.500 migranten gered. Om alle bootvluchtelingen aan wal te krijgen, waren veertig reddingsacties nodig.

Lees ook: Alarm om vluchtelingenkinderen in cel

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er in de eerste acht maanden van dit jaar al bijna driehonderdduizend migranten en vluchtelingen Europa binnengekomen. Dat zijn er zestigduizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling komt vooral door de vluchtelingendeal die de Europese Unie met Turkije sloot. Toch is het aantal mensen dat de oversteek niet overleefde groter dan vorig jaar, meldt het IOM. Naar schatting haalden dit jaar al 3.100 mensen de overtocht niet, dat zijn ruim zeshonderd slachtoffers meer dan in dezelfde periode vorig jaar.