Met winst in Vuelta behoort Quintana bij select gezelschap

De Colombiaan is de tiende renner die zowel de Vuelta als de Giro heeft gewonnen. De Tour won hij nog nooit.

Winnaar Nairo Quintana geflankeerd door Chris Froome en Esteban Chaves.
Winnaar Nairo Quintana geflankeerd door Chris Froome en Esteban Chaves. Foto Jose Jordan/ AFP

Nairo Quintana is de winnaar van de 71ste Vuelta. Hij behoort tot een selecte groep van wielrenners die meerdere grote rondes op zijn naam schrijft. De Colombiaanse wielrenner won in 2014 de Giro en werd twee keer tweede in de Tour de France (2013 en 2015). Hij eindigde dit jaar als derde in de Ronde van Frankrijk.

De Brit Chris Froome, winnaar van de Tour de France, wordt tweede op 1 minuut 23 en Quintana’s landgenoot, Esteban Chaves, eindigt als derde op 4.08.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Mooi: Quintana trakteert Froome en Chaves op een glaasje bubbels #Vuelta #LV2016 https://t.co/Ei2maGQ0fc

De Deen Magnus Cort Nielsen wint de sprint in de laatste etappe van de Ronde van Spanje.

Mooie tweestrijd tussen Quintana en Froome, sterk optreden Gesink

De 26-jarige Quintana dankt zijn zege voor een deel aan de ervaren strateeg Alberto Contador. In het begin van de vijftiende etappe ontsnapte de Spanjaard samen met Quintana aan de aandacht van Froome en de Sky-ploeg en bouwde zijn voorsprong op zijn belangrijkste belager uit naar 3.37.

De Brit pakte vrijdag in de tijdrit meer dan twee minuten terug op de Colombiaan waardoor het nog spannend werd in de laatste bergrit. Maar in het hooggebergte in Spanje verdedigde Quintana op zaterdag zijn rode trui met verve, het lukte Froome niet om bij hem weg te rijden. Aan het eind van de rit reed Quintana zelfs bij de Tour de France-winnaar weg, waarmee hij zijn overwinning in de Ronde van Spanje veiligstelde.

Lees ook een analyse van sportredacteur Maarten Scholten: Quintana, kampioen op gevoel

De spanning die de Tour de France ontbeerde, waar de zwarte Sky-trein oppermachtig was met meesterknecht Wout Poels en de sterke Froome, was wel aanwezig in de Vuelta. De tweestrijd tussen de berggeit Quintana en tijdritspecialist Froome ontbrandde dus pas in de derde ronde van het jaar. De ronde die veel minder aandacht krijgt dan de Giro en de Tour.

Voor de Nederlandse wielrenfans was het een ronde met twee gezichten. Klassementsrenner Steven Kruijswijk die de Giro verloor na een valpartij in de Franse bergen had het ook lastig in Spanje. Hij verloor in het begin van de koers veel tijd en moest na een val tegen een paaltje, die de organisatie was vergeten weg te halen, opgeven.

Tegelijkertijd werd de Vuelta ook de wederopstanding van Robert Gesink. De zeer getalenteerde wielrenner, geplaagd met vele tegenslagen in zijn loopbaan en privéleven, boekte een zeer fraaie overwinning in de koninginnerit op de Col d’Aubisque. De renner van Lotto-Jumbo was vaker van voren te zien. Gesink werd ook tweede, derde en een keer vijfde.

Lees ook de column van Hugo Camps: Hartverwarmend