‘Met 19 ben je te oud om bij AH te werken’

Dat zei omroepbaas Jan Slagter vorige week in Vrij Nederland.

Een vakkenvuller bij een Albert Heijn in Zaandam. Foto Lex van Lieshout / ANP

De aanleiding

Jan Slagter, oprichter van Omroep Max, vindt het „ongelofelijk” hoe mensen tegenwoordig door werkgevers behandeld worden. Dat zei hij vorige week in een interview met Vrij Nederland. „Ze krijgen niet te horen dát ze te oud zijn, nee: ze krijgen niet eens antwoord. Bij Albert Heijn ben je al te oud als je negentien bent. Ze hebben daar liever jongens en meisjes van vijftien.”

Waar is het op gebaseerd?

Slagter heeft dit „uit eerste hand” van mensen die bij Albert Heijn hebben gewerkt, zegt hij. „Ze zijn begonnen rond hun vijftiende en kregen rond hun twintigste geen nieuw contract. Als ze dan een beetje doorvragen, horen ze: je bent te duur.”

En, klopt het?

Nee, zegt Albert Heijn. „Wij herkennen ons niet in deze uitspraak. Dit is niet ons beleid.” Wel zijn veel medewerkers jong, zegt een woordvoerder. Ruim de helft van het personeel bestaat namelijk uit „bijbaners”. Of hun contract verlengd wordt, bepaalt de manager. Dat hangt af van „het functioneren en potentieel van de medewerker, de formatie in de winkel en de marktsituatie”.

Maar het College voor de Rechten van de Mens oordeelde vorig jaar nog in een zaak dat er sprake was van leeftijdsdiscriminatie door Albert Heijn. Een 23-jarige caissière kreeg geen vast contract, twee jongere collega’s wel. Toen ze haar teamleider daarover whatsappte, antwoordde die: zij is 18, snap je.

„We weten dat het vaker voorkomt”, zegt een woordvoerder van het College. „Maar jongeren stappen zelf niet vaak met een klacht naar ons.” Dat zegt ook Peter van der Put van FNV Bondgenoten. Werkt iemand niet meer bij de supermarkt dan is het moeilijk aan te tonen dat dit aan zijn leeftijd ligt. Mensen die er nog wel werken zeggen meestal niets over leeftijdsdiscriminatie: dat kan ze hun baan kosten.

„Filiaalmanagers zijn door hun beperkte budgetten geneigd goedkope arbeidskrachten te zoeken”, zegt Van der Put. Het minimumloon voor een vijftienjarige: 2,96 euro per uur bij een 36-urige werkweek. Voor een 18-jarige is dat 4,49 euro per uur.

Soms staat in vacatures dat filialen werknemers tot een bepaalde leeftijd zoeken, zegt Paul Haars van Young & United van de FNV. Op Twitter vinden we een foto van zo’n vacature van Albert Heijn, van september vorig jaar, in een filiaal in Tegelen. „Ben je niet ouder dan negentien jaar en overdag beschikbaar voor zo’n twintig uur? Meld je dan bij de servicebalie.” De woordvoerder van Albert Heijn reageert: „Dit mag niet! Ik ga ervan uit dat de manager hierop aangesproken is.”

We vinden twee AH-medewerkers die iets over leeftijdsdiscriminatie willen zeggen, op voorwaarde van anonimiteit: ze zijn bang problemen te krijgen met hun werkgever. „Ik heb al een hele tijd niet meer iemand ouder dan zeventien zien binnenkomen”, zegt een 21-jarige medewerker van een Albert Heijn in de regio Amsterdam. „Een vriend wiens contract niet was verlengd, wilde op een gegeven moment weer solliciteren. Toen ik dat voorlegde, zeiden mijn teamleiders: dat gaat toch niet lukken, die wordt te duur bevonden.” Ook Melisa (23), die acht jaar bij Albert Heijn in Amsterdam werkt, denkt dat leeftijdsdiscriminatie voorkomt. „Ze zeggen er nooit iets over. Maar de meeste jongens en meisjes die ik moet opleiden, zijn niet ouder zestien of zeventien jaar.”

Twitter avatar RuthHoosemans Ruth Hoosemans Vacature bij @albertheijn krimpen aan de Lek.
Voor ma-vr 8-16uur kassa medewerker leeftijd tussen 15-18 jaar.
?????
#leerplicht
Twitter avatar Lemstra1959 Cor Lemstra Zoon werkt bij #AH. Krijgt vandaag zijn ontslag. Reden is zijn leeftijd. Iedereen boven de 20 eruit. Gewoon bij @albertheijn.
#schandeAH.

Conclusie

Leeftijdsdiscriminatie komt voor bij Albert Heijn, zeggen zowel organisaties als AH-medewerkers. Er zijn echter geen bewijzen dat dat structureel gebeurt en volgens Albert Heijn is dit geen beleid. We beoordelen de bewering van Jan Slagter daarom als niet te checken.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt