Marten Fortuyn (73) overleden na ontsnappingspoging

Marten Fortuyn in de dagen dat hij een publiek figuur werd als 'de broer van' tijdens het proces tegen Volkert van der Graaf in augustus 2002.
Marten Fortuyn in de dagen dat hij een publiek figuur werd als 'de broer van' tijdens het proces tegen Volkert van der Graaf in augustus 2002. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Marten Fortuyn, broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, is zaterdagmiddag overleden na een poging te ontsnappen uit een gesloten afdeling. Hij had problemen met zijn geestelijke gesteldheid, aldus zijn broer Simon meldt De Telegraaf. Marten Fortuyn werd 73 jaar oud.

Volgens de krant raakte Fortuyn bij zijn poging te ontsnappen gewond waarna hij niet meer gereanimeerd werd. Marten Fortuyn had eerder aangegeven dat hij dat niet wilde.

Lees ook Pim ‘beroofde’ Marten Fortuyn van zijn identiteit, necrologie

Na de moord op Pim Fortuyn was Marten vaak in het openbaar te zien. Hij volgde met eigen ogen het proces tegen Volkert van der G., de moordenaar van zijn broer. Tevens trad hij op als woordvoerder van de familie en trachtte hij publiekelijk het gedachtegoed van Pim Fortuyn levend te houden. Vier jaar geleden presenteerde hij het boek 10 jaar zonder Pim en was hij met zijn broer Simon en burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de onthulling van de Pim Fortuynplaats in Rotterdam. Na de moord op Pim Fortuyn in 2002 zei Marten:

“In zekere zin ben ik voor de rest van mijn leven veroordeeld om met Pim bezig te zijn.”

‘Triest en droevig’

Het ging al een tijdje slecht met Marten Fortuyn, laat zijn broer Simon weten tegenover de krant. Hij spreekt van een “triest en droevig einde”.

“Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij op een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Die is hem nu fataal geworden.”

Fortuyn kwam bekend te staan als ‘de broer van Pim’: iemand die fel streed voor de nalatenschap van zijn vermoorde broer. “Pim mocht niet voor niets zijn gestorven”, zegt Simon over Martens strijdbaarheid.