Feyenoord, Ajax en Go Ahead winnen, Groningen nog zonder zege

Door de 3-1 zege op ADO blijft Feyenoord koploper, Ajax verslaat Vitesse met 1-0 en Go Ahead Eagles wint met 2-0 van Roda JC.

Dirk Kuijt en Nicolai Jörgensen vieren de 2-0 van Feyenoord.
Dirk Kuijt en Nicolai Jörgensen vieren de 2-0 van Feyenoord. Foto ANP

Feyenoord boekte zondag de vijfde zege van het seizoen met een 3-1 thuiszege op ADO. De Rotterdammers blijven fier koploper en beleven de beste seizoensstart sinds 2005 toen ze de eerste zes competitiewedstrijden wonnen. Go Ahead Eagles won tegen Roda JC de eerste wedstrijd van het seizoen (2-0) en Ajax was met 1-0 te sterk voor Vitesse.

Groningen wacht nog steeds op de eerste zege van het seizoen, in de Euroborg eindigde de wedstrijd tegen Sparta in 1-1. FC Groningen staat gedeeld laatste met PEC Zwolle.

Feyenoord fel in eerste helft, gelaten in tweede gedeelte

Tijdens het begin van de wedstrijd was er een mooi gebaar van de ADO-supporters. In de Kuip, onder het uitvak, zaten zieke kinderen uit het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Zij werden in de twaalfde minuut bedolven onder de knuffels die de aanhangers van ADO Den Haag hadden meegenomen.

Twitter avatar DanielOude Daniel De knuffels voor zieke kinderen Sophia Kinderziekenhuis van Ado fans ❤️ #feyado https://t.co/EIveOw6jH7

Voor deze bijzondere actie miste Feyenoord al een levensgrote kans. Rechtsbuiten Steven Berghuis leverde in de 6de minuut een zeer scherpe voorzet af die zowel door spits Nicolai Jørgensen en linksbuiten Jens Toornstra werden gemist. In de 33ste minuut drukte Dirk Kuijt de overmacht van Feyenoord voor eigen publiek uit in een verandering op het scorebord. Het boegbeeld van de club tekende voor de 1-0, waarna spits Nicolai Jörgensen 73 seconden later al weer zijn derde goal van het seizoen voor de thuisclub maakte.

Zo actief als Feyenoord in de eerste helft acteerde, zo gelaten werd het in de tweede 45 minuten. Waar voor rust nog driftig werd gejaagd om zo snel mogelijk de bal te heroveren, werden in de tweede helft mogelijk al wat krachten gespaard voor het Europese optreden donderdag thuis tegen Manchester United.

In al die ontspanning werd het ADO zelfs toegestaan om vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer te maken: Ludcinio Marengo redde in De Kuip de zogenoemde eer. Maar waar de Haagse bezoekers misschien nog hoopten door te kunnen drukken naar een verrassend gelijkspel, was het Karim El Ahmadi die diep in blessuretijd de verdiende zege van Feyenoord en ADO wat meer cachet gaf: 3-1. Volgend weekend gaat Feyenoord op bezoek bij PSV.

Eerste thuiszege van Ajax

Trainer Peter Bosz heeft tot zijn grote opluchting zijn eerste zege geboekt in de Arena. Hij versloeg zijn oude werkgever Vitesse met 1-0. Debutant Hakim Ziyech was gelijk belangrijk voor de ploeg uit Amsterdam. Uit zijn vrije trap scoorde verdediger Nick Viergever in de 55e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Maar verder was het spel van Ziyech niet van een al te hoog niveau. Spelend op de rechterflank gingen vooral voor rust veel simpele dingen fout. In de tweede helft liet hij meer van zijn klasse zien.

Ajax begon de wedstrijd met een aantal flitsende aanvallen. Nemanja Guldelj en Amin Younes waren beide dichtbij een doelpunt, Vitesse-doelman Eloy Room verhinderde dat. De ploeg uit Arnhem was vooral gevaarlijk in de counter en daar liet Ajax zien hoe kwetsbaar de ploeg is. Bij balverlies lag de verdediging helemaal open, deze buitenkansjes waren niet besteed aan de Braziliaan Nathan die verzuimde om Ricky van Wolfswinkel en Navarone Foor in stelling te brengen.

Na de treffer van Viergever bracht Arnold Kruiswijk de ploeg van trainer Henk Fraser verder in de problemen. Met al een gele kaart op zak werkte hij in de 67e minuut Joël Veltman naar de grond. Met een man meer lukte het Ajax om dominanter te voetballen. De thuisploeg verzuimde echter verder afstand te nemen, zodat het tot de slotminuut spannend bleef. Door de zege klimt Ajax naar de derde plek op de ranglijst.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De stand in de eredivisie na vijf speeldagen, met het bekende trio op kop. Feyenoord behoudt zijn 100 procent-score. https://t.co/ISI021S8Vv

Go Ahead door zege naar dertiende plek

Go Ahead Eagles heeft op eigen veld een zwak Roda JC verslagen. Het is de eerste competitiezege van de ploeg uit Deventer. De thuisclub zocht via de flanken de aanval en vooral Randy Wolters zorgde met zijn dribbels voor veel gevaar. De linkerspits was alleen slordig in de afwerking.

Roda stelde er weinig tegenover. Slechts de kleine Daniel De Silva wist doelman Theo Zwarthoed te verleiden tot een reddingsactie. Het eerste doelpunt van Go Ahead kwam van de strafschopstip. Aanleiding was een vermeende handsbal van Smon Chruch. Kevin Brands begin geen fout en schoot de Deventenaren in de 27ste minuut op voorsprong. Vlak voor de tijd maakte invaller Darren Maatsen het feest compleet door een verre uitrap van Zwarthoed op te pikken en van buiten het zestienmetergebied raak te schieten.

Sterk optreden Sparta-doelman Roy Kortsmid

Groningen begon agressief aan de wedstrijd en dat leverde in de openingsfase een kans op voor Bryan Linsen en Samir Memisevic, die op de lat kopte. In de 11de minuut was het wel raak. Oud-Spartaan Mimoum Mahi opende de score na zwak uitverdedigen van zijn oude werkgever.

Heel lang konden de Groningers niet genieten van de voorsprong. Na zes minuuten schoot Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi, de gelijkmaker binnen. Na de gelijkmaker trok Groningen het initiatief weer naar zich toe, maar Sparta-doelman Roy Kortsmit stond een overwinning in weg. De ploeg van Ernst Faber heeft na vijf wedstrijden nog maar twee punten verzameld en staat samen met PEC Zwolle onderaan.

Berichtgeving op basis van het ANP