Kerber bekroont machtig jaar met grandslamtitel op US Open

De nieuwe nummer één van de wereld wint na de Australian Open haar tweede grandslam van 2016.

Angelique Kerber kijkt naar haar gevolg op de tribune nadat ze zojuist de finale van de US Open heeft gewonnen.
Angelique Kerber kijkt naar haar gevolg op de tribune nadat ze zojuist de finale van de US Open heeft gewonnen. Foto AP / Julio Cortez

Nadat ze eerder deze week Serena Williams na jaren verving als de nummer één van de wereld, won de Duitse tennisster Angelique Kerber zaterdagnacht haar tweede grandslam van 2016.

De 28-jarige Kerber was in New York in de finale Karolina Pliskova uit Tsjechië de baas in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-4. De Duitse won begin dit jaar al de Australian Open. Met het behalen van de titel op Flushing Meadows is ze de eerste in twintig jaar die in één jaar de toptoernooien aan het begin en einde van het seizoen in respectievelijk Australië en de Verenigde Staten weet te winnen. De Zwitserse Martina Hingis was in 1997 de laatste tennisster die de Australian Open én US Open won. Zelfs Serena Williams, de winnares van 22 grandslamtitels, lukte dat nooit.

Angelique Kerber beloont zichzelf met de US Open-titel voor een absoluut topjaar. Na de succesvolle opening van 2016 in Australië stond ze ook op Wimbledon in de finale. Die verloor ze van Williams nadat ze de Amerikaanse in de finale in Melbourne juist had verslagen. Kerber wist al voor de finale van zaterdag tegen Pliskova dat ze maandag bij het uitkomen van de nieuwe wereldranglijst voor het eerst bovenaan staat, met dank aan de lange Tsjechische. Zij versloeg in de halve finale immers Serena Williams die na 3,5 jaar op nummer één haar toppositie moet afstaan aan Kerber.

“Het begon voor mij allemaal hier in New York in 2011, toen ik de halve finale haalde. En nu sta ik hier met mijn tweede grandslamtrofee. Dit betekent zo veel voor me. Dit is het beste jaar uit mijn carrière (…) al mijn dromen komen dit jaar uit.”

Boeiende finale

In New York verliep de finale tussen Kerber en Pliskova in eerste instantie voorspoedig voor de Duitse. Ze brak direct de service van haar tegenstander en trok daarna de eerste set naar zich toe. In de tweede set ging het gelijk op en was één break voor Pliskova genoeg om terug te komen in de wedstrijd: 1-1 in sets.

Het initiatief lag ook in de beslissende derde set aanvankelijk bij Pliskova, die de service van Kerber al snel brak en uitliep uit naar 3-1. Maar de Duitse winnares van het zilver op de Olympische Spelen in Rio knokte zich terug in de partij met een break in de zesde game. De volgens ANP boeiende finale, die vol mooie rally’s zat, werd beslist in game tien. Kerber begon op de service van Pliskova met een winner, waarna de Tsjechische een afzwaaier produceerde en een volley in het net sloeg. Op het eerste matchpoint was het direct raak voor de Duitse.

Steffi Graf

Angelique Kerber is nu de tweede Duitse tennisster die de US Open heeft gewonnen. Haar illustere landgenote Steffi Graf schreef het Amerikaanse grandslamtoernooi in New York liefst vijf keer op haar naam, in 1988, 1989, 1993, 1995 en 1996. Bovendien was er buiten Serena Williams om de afgelopen acht jaar geen enkele tennisster die twee grand slams in één jaar wist te winnen. De laatste die dat lukte was de Belgische Justine Henin in 2007, die toen Roland Garros en de US Open op haar naam schreef.