Catalanen massaal de straat op voor onafhankelijkheid

Regeringsleider Puigdemont wil volgend jaar een bindend referendum uitschrijven over onafhankelijkheid van Catalonië.

Duizenden mensen gaan in Barcelona de straat op om te pleiten voor de onafhankelijkheid van Catalonië.
Duizenden mensen gaan in Barcelona de straat op om te pleiten voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Foto Albert Gea/ Reuters

Meer dan een half miljoen mensen zijn zondag de straat opgegaan in Barcelona om te pleiten voor onafhankelijkheid van Catalonië. Dat meldt het persbureau AP op basis van een schatting van de politie in de Catalaanse hoofdstad. Ook in vier andere steden in de noordoostelijke regio van Spanje gingen inwoners de straat op.

De protestmars werd gehouden tijdens de ‘Diada’ de nationale feestdag in Catalonië. Inwoners herdenken hoe in 1714 tijdens de Spaanse Sucessieoorlog het kasteel van Cardona zich moest overgeven nadat Barcelona was gevallen. Na deze val werd de vergaande zelfstandigheid van Catalonië volledig afgeschaft.

Twitter avatar apunt11S #apunt11S Hello World, Catalonia is calling!

#11olaworld #apunt11S https://t.co/OF6YwcfRB1

‘Volgend jaar bindend referendum over Catalonië’

De Catalaanse regeringsleider Charles Puigdemont liet tijdens de protestmars weten dat hij volgend jaar een bindend referendum wil uitschrijven over onafhankelijkheid van de regio Catalonië. De grootste politieke partijen in Spanje, die verwikkeld zijn in een eindeloze poging om een regering te vormen, zijn fel tegenstander van dit streven. Volgens hen kan een onafhankelijk Catalonië niet onderdeel zijn van de Europese Unie en de eurozone.

Lees ook Doodsbedreigingen uit rest van Spanje irriteren Catalanen

In 2014 hield Catalonië een niet-bindend referendum, toen stemde 80 procent - 1,6 miljoen inwoners - voor onafhankelijkheid. Het merendeel van de 5,4 miljoen geregistreerde kiezers kwam toen niet opdagen.