Hans Kesting en Wine Dierickx winnen belangrijkste toneelprijzen

Dat acteur Hans Kesting de Louis d’Or heeft gewonnen was geen verrassing, dat geldt wel voor de Theo d’Or voor Wine Dierickx.

Wine Dierickx.
Wine Dierickx. Foto Jeroen Hofman

Hans Kesting is de beste toneelacteur van dit jaar, Wine Dierickx de beste actrice. Zij wonnen zondagavond respectievelijk de Louis en Theo d’Or, voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol van het seizoen. Bijrolprijzen Arlecchino en Colombina gingen naar Risto Kübar en Ilke Paddenburg. Artistiek leider Thibaud Delpeut van Theater Utrecht won de regieprijs, voor de voorstelling Een soort Hades.

Hans Kesting (1960) werd bekroond voor zijn rol als koning Richard III in de Shakespearemarathon Kings of War, van Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. Richard III is een klassieke schurkenrol, maar Kesting brengt bij de kwaadaardige koning ook een diepere laag aan – hij is moordenaar en moederskindje tegelijk.

Lees ook Overdonderende marathon over macht, over Kings of War

In zijn vertolking paart Kesting een krankzinnig lachje aan een roerende, vragende blik: mama, kijk dan! Vaak wordt Richard III voluit als slechterik gespeeld, maar Kesting maakt hem complexer en menselijker. De Nederlandse toneeljury, die de prijzen toekent, noemt Kesting in de rol ‘nietsontziend en genadeloos’. Ze schrijft: ‘Het acteurschap van Kesting levert altijd een plus op in de voorstelling, wat hij toevoegt aan energie is onvoorstelbaar.’ De jury signaleerde dit seizoen nog een fraaie rol van Kesting, als SS’er in De Welwillenden, en onderstreept zo de bloei die zijn carrière momenteel doormaakt. In die zin was hij de gedoodverfde winnaar.

Helpdesk

De prijs voor Dierickx, van acteursgroep Wunderbaum, kwam als een verrassing, omdat Malou Gorter (Birgitte Nyborg in de theatermarathon Borgen) als grote favoriet gold. Dierickx werd gelauwerd voor haar bijna-solo Helpdesk, waarin ze een hyperflexibele helpdeskmedewerker speelt die langzaam doordraait. Als telefonische hulpverlener is ze tegelijk klusjesvrouw, therapeute, vriendin, klankbord en uitlaatklep. Ze is van alle markten thuis en levert enthousiasme op bestelling. Maar gaandeweg ontstaan er barstjes in haar masker van professionaliteit. De jury schrijft: ‘Geweldig om te zien hoe ze razendsnel wisselt tussen talloze rollen als coole adviseur en zichzelf. Ongelofelijk uitgekiend bespeelt Dierickx de toeschouwer, met deze haast wiskundige schakeling tussen emoties.’

Lees ook: Wine Dierickx raakt je in het hart in Helpdesk

Risto Kübar van NT Gent ontving de Arlecchino voor beste mannelijke bijrol, voor zijn rol als jonge vluchteling in Dit zijn de namen, naar de roman van Tommy Wieringa. En Ilke Paddenburg kreeg de Colombina voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol als dochter Marie in Een soort Hades van Theater Utrecht. Die voorstelling viel met de regieprijs voor Delpeut dubbel in de prijzen. Ola Mafaalani, regisseur van Borgen en vertrekkend artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, kreeg de Prosceniumprijs voor haar bijdrage aan het Nederlands toneel.