Golfer Joost Luiten wint KLM Open

Luiten zette vrijdag al met 64 slagen al een baanrecord neer in het belangrijkste Nederlandse golftoernooi.

De Nederlander Joost Luiten tijdens de laatste ronde op de vierde dag van het KLM Open Golf op golfbaan the Dutch.
De Nederlander Joost Luiten tijdens de laatste ronde op de vierde dag van het KLM Open Golf op golfbaan the Dutch. Ronald Speijer / ANP

Joost Luiten heeft voor de tweede keer in zijn golfcarrière de KLM Open gewonnen. De dertigjarige Rotterdammer behaalde zondag een voorsprong en stond die niet meer af op golfbaan The Dutch in Spijk.

De golfer finishte met een ronde van 63 slagen en kwam uit op een totaal van 19 onder par. Hij bleef daarmee zijn Oostenrijkse concurrent Bernd Wiesberger drie slagen voor.

Bekijk de winnende putt. Tekst loopt door onder de video.

Luiten werd al gezien als een serieuze kanshebber voor de eindzege van de 97ste editie van het toernooi. Zeker na een zeer goede ronde op vrijdag, waarin hij met 64 slagen een baanrecord neerzette en naar de tweede plaats steeg.

Lees ook Luiten kan nog van zichzelf winnen

Zaterdag zakte Luiten één plek terug. Hij had vijf slagen meer nodig en bleef twee onder par. De golfer was matig tevreden over prestaties die dag. Hij schreef op zijn website:

“Er stond op The Dutch een vaak moeilijk in te schatten wind en de pinposities waren ook lastig, vaak weggestoken aan de randen van de greens.”

Luiten zag de Australische Scott Hend na zaterdag als zijn serieuze concurrent. Hij schreef:

“Ik zie Hend toch vooral als de te kloppen man. Hij is in vorm, verloor vorige week nog de play-off in Zwitserland en als longhitter heeft hij voordeel op de par-5 holes. Maar ik ben zeker ook heel kansrijk.”

De 43-jarige Hend was zondag op de eerste negen holes nog een geduchte tegenstander, maar de Australiër haakte af na een double bogey.

Lees meer over het Nederlandse toernooi: Een golfbaan die drijft als een vlot

De golfer, geboren in het Zuid-Hollandse Bleiswijk, won in 2013 ook de KLM Open. Naast de KLM Open won Luiten onder andere de Iskandar Johor Open (2011), Lyoness Open (2013) en het ISP Handa Wales Open (2014). Hij nam ook deel aan de Olympische Spelen in Rio, maar daar wist hij het erepodium niet te bereiken.

Op 6-jarige leeftijd golfde hij voor het eerst, toen zijn oom hem had meegenomen naar de drivingrange van Golf Centrum Rotterdam. Hij maakte in 2006 op een persconferentie bekend dat hij professional ging worden.