Geen onvrede meer maar optimisme

Ajax-Vitesse

Het was de dag van het debuut van Hakim Ziyech bij Ajax. Voor zijn optreden tegen Vitesse gaf hij zichzelf het cijfer 6,5.

Hakim Ziyech speelt zijn eerste wedstrijd voor Ajax, tegen Vitesse. Het wordt 1-0, de eerste thuisoverwinning dit seizoen voor de ploeg uit Amsterdam.
Hakim Ziyech speelt zijn eerste wedstrijd voor Ajax, tegen Vitesse. Het wordt 1-0, de eerste thuisoverwinning dit seizoen voor de ploeg uit Amsterdam. Foto ANP Pro Shots

Tussen de drommen supporters rijden twee verzorgers een ziekenhuisbed de Arena in. Er ligt een twintiger op. Een jongen in een thuisshirt van Ajax dat net boven zijn deken uitkomt. In een vermoeid gelaat twinkelen de ogen. Eén blik is voldoende om te weten dat dit een wedstrijd moet worden die hij nooit had willen missen. Een fraaie pot tegen Vitesse, met wie weet wel een hoofdrol voor de speler naar wie alle supporters uitkijken: Hakim Ziyech.

Je voelt het. Die hunkering naar de eerste minuten van een speler die in Amsterdam verandering teweeg moet brengen. Meer creativiteit, meer finesse. Een speler die technisch manager Marc Overmars ertoe bracht om te breken met zijn gewoontes en beloftes. Overmars de zuinige spaarder, die eerst stelde dat Ajax de spelmaker niet nodig had, maar later alsnog door zijn knieën ging om de speler voor veel geld binnen te halen. Met 11 miljoen euro betaalde Ajax voor Ziyech de op een na hoogste transfersom na de 15 miljoen euro die het neertelde voor geflopt dribbelaar Miralem Sulejmani.

De Nederlandse Marokkaan geldt als een rustige speler, niet uitbundig in doen en laten. Tikkeltje mager, geen opgepompte spieren als Mitchell Dijks en Nemanja Gudelj. Toch is hij degene op wie de pupil van de week zijn ogen richt. Na de warming-up van Ajax laat het ventje alle spelers ongestoord passeren, behalve Ziyech. Die aait hem over de bol, poseert voor een foto. En zowaar is daar een lach bij de speler die vorig seizoen zo vaak nors keek omdat er bij FC Twente zoveel tegen zat. Was hij op dreef, werd de pret alsnog bedorven door de mindere voetballers om hem heen. Zijn verongelijktheid maakte hem tot eenling. Mede daarom sprak hij niet meer met de pers; ze moesten altijd hem hebben.

Zijn eerste assist voor Ajax

In Amsterdam is het anders. Daar wordt hij, als het goed is, omringd door spelers die gelijkwaardig aan hem zijn. Al is nu al duidelijk dat Ziyech de man is die de hoekschoppen en vrije trappen moet nemen. Tegen Vitesse eiste Gudelj de standaardsituaties nog op, maar nadat ook Ziyech enkele ballen had mogen trappen, was duidelijk dat zijn wreef meer gevoel bevat. Ogenschijnlijk moeiteloos krult hij de ballen voor het doel met een precisie die doet vermoeden dat hij jaren aan zijn trap heeft geschaafd. De curve is ongekend.

Zo bereikte hij Nick Viergever toen de verdediger na 55 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Vitesse speelde sterk, maar kon Ajax niet weerhouden van een eerste thuisoverwinning dit seizoen. „Dit had de ploeg nodig”, zei trainer Peter Bosz. „Niet mijn woorden of meer training, maar het vertrouwen van een overwinning.”

Assist van Ziyech dus. Zijn eerste voor Ajax in een jaar waarin hij al zulke fraaie statistieken kon overleggen. Hij is in 2016 de eredivisiespeler met de meest succesvolle dribbels (68), de meeste doelpogingen (103) en de meeste gecreëerde kansen (53).

Nog een beetje onwennig

Zijn optreden tegen Vitesse kenmerkte zich met enkele fraaie passes over de breedte van het veld, gepaard met korte solo’s en steekpassjes. Soms was hij te nonchalant. Leidde hij door slordigheden een counter in waaruit Vitesse had moeten scoren. Misschien wilde hij te graag. Zijn cijfer: een 6,5. Aldus de speler zelf bij Fox Sports.

„Ik weet niet of hij zenuwachtig was”, zei coach Bosz. „In zijn geval zou ik dat wel zijn geweest. Het was nog wat onwennig, hij moet de spelers nog leren kennen en andersom. Normaal heb je daar vier tot zes weken de tijd voor in de voorbereiding. Maar nu heeft Hakim pas de laatste vier dagen kunnen meetrainen.”

Vlak na zijn transfer, bijna twee weken geleden, moest Ziyech zich melden bij de nationale ploeg van Marokko. In de kwalificatiefase voor de Afrika Cup benutte hij een strafschop in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen eilandstaat Sao Tomé en Principe. Daar, in Marokko, ligt zijn hart. Niet in Nederland, al komt dat vermoedelijk ook doordat bondscoach Danny Blind minder assertief was dan de bondscoach van Marokko. Ziyech maakte de keuze in een tijd dat hij bozig oogde. Argwanend, alsof iedereen tegen hem was. Terwijl hij ondertussen de mooiste doelpunten maakte.

Die onvrede heeft plaatsgemaakt voor optimisme. Hij is opgelucht sinds zijn transfer naar Ajax en wil profijt halen uit de stap die hij voor zijn eigen bestwil moest maken. Alles in hem zei: weg bij Twente. Omdat hij het niveau daar ontgroeid was. Zijn status in zijn nieuwe omgeving is die van een beoogd vedette, die een te degelijk Ajax moet voorzien van vindingrijkheid en spelintelligentie.

De druk zal hoog zijn, maar dat deert Ziyech niet. In het Algemeen Dagblad wees hij na een vraag daarover naar het donkerste moment uit zijn leven: de dood van zijn vader, op zijn tiende. „Dan raak je daarna niet zo snel meer van de wijs.”

Het lijkt de juiste instelling voor het bereiken van zijn doel: elke week een acht. Een ambitieus streven, maar niet onhaalbaar.