Bruinsma wint goud op 400 meter vrij

Het is de vierde gouden medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen.

Liesette Bruinsma, nadat ze als eerste is gefinisht bij 400 meter.
Liesette Bruinsma, nadat ze als eerste is gefinisht bij 400 meter. Foto AP

In de nacht van zaterdag op zondag heeft paralympisch zwemster Liesette Bruisnma goud gewonnen op de 400 meter vrije slag in handicapklasse S11. Het is de vierde gouden medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen, die donderdag van start gingen.

Tekst gaat verder na tweet.

Twitter avatar Paralympisch Paralympic TeamNL GOUD! GOUD! GOUD! Liesette Bruinsma op 400m vrij S11. Van begin tot eind op kop #TeamNL #Rio2016 #Gold #swimming https://t.co/YGnBbPsiUq

De zestienjarige Bruinsma finishte met een tijd van 5.15,08, ruim een seconde voor de Italiaanse Cecilia Camellini. Tegenover persbureau ANP reageerde de blinde zwemster uit Friesland:

“Ik heb hier zeker van gedroomd. Andere mensen dromen ervan om de Postcodeloterij te winnen, maar dat is niet reëel. Zo’n gevoel heb ik nu ongeveer, maar dan tien keer mooier.”

Goud bij triatlon en baanwielrennen

De gouden medaille van Bruinsma was de derde die de Nederlandse ploeg op zaterdag haalde. Bij de triatlon kwam Jetze Plat, die als favoriet gold, met een tijd van 59.31 minuten als eerste over de finish. Ook de zilveren medaille was voor Nederland: Geert Schipper met een tijd van 1.01.30. Brons was er voor de Italiaan Giovanni Achenza.

Medaillespiegel Paralympics
08:00
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. China 26 24 19 69
2. Verenigd Koninkrijk 15 8 12 35
3. Oekraïne 12 10 15 37
4. Verenigde Staten 8 11 7 26
5. Brazilië 5 9 5 19
6. Nederland 4 7 9 20

Bij het baanwielrennen bezorgde ook Alyda Norbruis Nederland zaterdag een gouden medaille door op de 500 meter tijdrit (klasse C1-2-3) als eerste binnen te komen. Ze finishte met een tijd van 36,908 seconden, en dook daarmee onder haar eigen wereldrecord. De Australische Amanda Reid (37,581) en Zhenling Song uit China (40,020) liet ze daarmee achter zich.

Andere medailles zaterdagnacht

Verder zetten zaterdagnacht de Nederlandse rolstoelbasketballers een belangrijke stap richting de kwartfinales. Ze versloegen Japan met 67-59. Baanwielrenner Arnoud Nijhuis behaalde zijn tweede medaille van de Paralympische Spelen. Op de 1.000 meter tijdrit (C1-3) finishte hij als tweede. Eerder pakte hij al brons op de achtervolging.

Zwemmer Olivier van de Voort (S10) won zilver op de 100 meter rugslag. Zwemsters Lisa den Braber en Lisette Teunissen wonnen allebei brons. Den Braber op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7, Teunissen in de S3-klasse op de 50 meter rugslag. Nederland staat in het medailleklassement nu op de zesde plaats, met twintig behaalde medailles in totaal. China staat met 69 plakken bovenaan.